Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurad på parkeringsfickan

/
  • Lena Andersson med sin mamma Aune Altonen. Lena fick en parkeringsbot när hon var borta från bilen i sex minuter. Foto: Hanna Blomqvist
  • Skylten utanför Adjunkten visar att det rör sig om en hållplats reserverad för parkering av bussar. Är den tom gäller tio minuter för på- och avlastning för personbilar.

Lena Andersson skulle hjälpa sin mamma med att bära matkassar.

Efter sex minuter blev hennes bil på parkeringsfickan utanför äldreboendet bötfälld.

Detta på en plats hon hade stannat vid många gånger förr.

Annons

Länge har möjligheten funnits att stanna tio minuter i parkeringsfickan som ligger vid Caremas äldreboende Adjunkten på Kaplansgatan. För några veckor sedan gjordes platsen om från på- och avlastningsplats till en parkeringsplats reserverad för bussar. Anledningen är att Hotell City på Nygatan, några meter från äldreboendet, behöver en plats där turnerande dansband kan parkera sina bussar. Ett tillstånd som de har fått efter en ansökan till tekniska kontoret.

Den 2 december hade Lena Andersson varit och handlat med sin rullstolsburna mor som bor på Adjunkten. Hon ställde sig som vanligt i parkeringsfickan och gick upp med matkassarna till moderns lägenhet. Hon var borta i sex minuter och fick sedan se att hon hade fått en parkeringsbot för att ha stått för länge.

– Jag är så van vid att kunna stå där i tio minuter. Det borde ha gått ut en skrivelse till alla 80 lägenheterna i huset om förändringen.

Hon pekar på att det oftast är omöjligt att ställa sig vid ingången från baksidan på Vågskrivargatan eftersom den blockeras av företags- och kommunbilar. Eftersom Lena Andersson är aktiv i Röda Korsets väntjänst vet hon också att fickan på Kaplansgatan är perfekt när man ska plocka upp seniorer som ska skjutsas till exempelvis sjukhusbesök.

Lena Andersson har överklagat boten.

Tidsmässigt är det dock ingen förändring i fråga om hur länge en personbil får stå i parkeringsfickan nu när det är en parkeringsplats reserverad för bussar jämfört med när det var en på- och avlastningsplats.

– Vi har sagt internt nu att man ska få stå med personbil tio minuter här eftersom äldreboendet inte erbjuder några goda avlastningsplatser i övrigt. Vid liknande ställen i Gävle är det fem minuter som gäller, säger Stefan Erixon, parkeringschef på tekniska kontoret.

I Gävles lokala trafikföreskrifter gäller egentligen förbud att stanna både före och efter den aktuella fickans ändring. En minut är det som gäller för avlastning och lämnas en personbil tom kan det medföra förseelse omedelbart.

Parkeringsregler kan vara motsägelsefulla, men på den aktuella fickan är det nu alltså tio minuters avlastningstid som gäller.

Mer läsning

Annons