Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M-oro över ökande kostnader

Nära 420 miljoner kronor plus står det på sista raden i Gävle kommuns delårsbokslut.

Annons

Men oppositionen oroades över att kostnaderna ökar snabbare än intäkterna när rapporten skulle godkännas i går.

Under perioden januari till och med augusti i år blev resultatet för kommunens olika nämnder 419,7 miljoner kronor. Framförallt är det försäljningen av tomträtter som har gett klirr i kassan.

– Jag är glad att vi har en så pass god ekonomi för vi ser att det blir allt tuffare, sa kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, S, när kommunfullmäktige skulle godkänna delårsbokslutet.

Kommunernas skattetillväxt bedöms bromsa in nästa år till följd av oron på världens finansmarknad. Moderaternas oppositionsråd Inger KällgrenSawela oroades över att kommunens kostnader har ökat snabbare än intäkterna.

– Så kan vi inte fortsätta. Det urholkar resultatet och försämrar den finansiella ställningen inför kommande år, sa hon.

Även om kommunen som helhet går med plus redovisar omvårdnadsnämnden, socialnämnden och tekniska nämnden underskott. Främst beror det på ett ökat tryck på äldreomsorgen samt skyhöga kostnader för försörjningsstöd och snöröjning.

– Det behöver vi förstås ta på största allvar, sa Carina Blank.

De nämnderna har nu fått i uppdrag att upprätta och följa en åtgärdsplan och varje månad rapportera till kommunstyrelsen hur det går.

Mer läsning

Annons