Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M vill ha hemlagad mat i äldrevården

Maten, de sociala aktiviteterna och personalens arbetsvillkor. Det är saker som behöver förbättras i länets äldrevård, anser Moderaterna.

Annons

Under fjolåret gjorde moderata politiker studiebesök vid 40 äldreboenden i länet samt hemtjänsten i Gävle. Syftet med besöken var att höra vad de äldre och personalen tycker om hur verksamheten fungerar.

Besöken har nu resulterat i en rapport med förslag på förbättringar. En punkt som behöver ses över är maten och måltidssituationen, anser Moderaterna. De äldre bör serveras hemlagad mat. De bör också få möjlighet till fler sociala aktiviteter.

Enligt rapporten trivs personalen i allmänhet med sina jobb. Men många tvingas arbeta delade turer (ett pass på morgonen, ledigt mitt på dagen, ett nytt pass kvällen) och det upplevs som ohållbart i längden. Det går bland annat ut över de äldres möjlighet till utevistelse och andra aktiviteter. Moderaterna vill ta bort de delade turerna ge alla som vill möjlighet att jobba heltid. De vill också stimulera personalen att öka sin kompetens genom utbildning.

Vidare vill Moderaterna införa LOV (lagen om valfrihetssystem) i alla kommuners hemtjänst och skapa fler små resultatenheter med lokalt självbestämmande.

Mer läsning

Annons