Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magasinsområdet snyggas upp

/

Nu ska Alderholmen med hamnmagasinen livas upp. Kommunen vill se bostäder, kontor och handel i området. Men först ska gatumiljön snyggas till.

Annons

Gävle kommun har länge velat utveckla det historiska magasinsområdet mellan järnvägsstationen och Gävle Strand.

2006 skickades en detaljplan ut på överläggning, men den gången föll det på att kommunen och fastighetsägarna inte kom överens om vem som skulle betala upprustningen av gatorna.

Tanken var att kommunen skulle stå för hälften och fastighetsägarna hälften.

– Nu siktar vi i stället på att kommunen betalar en standardrust, sedan får fastighetsägarna betala själva om de vill ha det lite finare, säger Claes-Göran Bergkvist, exploateringsingenjör på kommunen.

Under 2011 gjorde kommunen och en handfull av de cirka tio fastighetsägarna en studieresa till Norrköping, där industrikvarteret Knäppingsborg har byggts om och blivit ett populärt kvarter med små butiker, kontor och bostäder.

Nu jobbar Gävle kommun med att ta fram en ny detaljplan för magasinsområdet på Alderholmen. Ett förslag beräknas vara klart i mars.

Om detaljplanen godkänns blir steg ett att rusta gatumiljön och organisera parkeringsplatserna bättre.

– Ambitionen på sikt är att skapa en livfull stadsdel, gärna en funktionsblandad med bostäder där det är möjligt och levande bottenvåningar med affärer, butiker, restauranger, museer och kontor, säger planingenjören Ulrika Jonsson.

Men hon betonar att det är upp till fastighetsägarna att utveckla husen.

Fastighetsbolaget Diös äger sex av magasinen i området.

– Vi har redan det mesta uthyrt som kontorslokaler. Så för vår del är det inte aktuellt med bostäder, säger marknadsområdeschefen Anders Hedström, men menar att det nog kan bli bostäder i en del andra magasin.

Han gillar tanken på butiker och restauranger i området, men tror att det kan dröja innan det blir verklighet.

– I dag är det nog för lite folk i området för att få snurr på det, säger han.

Maria Carlsson

Mer läsning

Annons