Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magsjukevirus på julmenyn?

/
  • Arkivbild: GD Vällagat. Viruset som orsakar vinterkräksjuka härjar med full kraft i Sverige samtidigt som restaurangerna dukar upp årets julbord. I dagarna har miljöinspektör Ann-Katrin Lunt och hennes kollegor skickat ut råd och tips till restaurangerna som serverar julbord för att undvika att gästerna drabbas av magsjuka.

GÄVLEJulbord och magsjuka riskerar att bli en vanlig kombination i år.-Just nu är det caliciviruset som är extra mycket i farten, säger miljöinspektör Ann-Katrin Lunt.

Annons
Caliciviruset ger upphov till den smittsamma vinterkräksjukan.
Att viruset når Sverige med full kraft samtidigt som vi radar upp oss runt julborden är ingen lyckad kombination. Men det finns många varningssignaler att titta efter för den orolige, och om alla tänker på hygienen minskar risken för smittspridning.

Syna upplägget
Ann-Katrin Lunt ger några tips inför julbordsbesöket:
-Det är en varningssignal om det är för stora fat. Jag blir lugn om det bara är lite upplagt på varje fat, säger hon.
Skälen är flera: Lite mat tar slut fort, och det betyder att faten fylls på oftare. Mat på varmhållning ska inte ligga längre än två timmar, och temperaturen ska vara minst 60 grader även mitt i maten. Det är lättare om det inte ligger så mycket på fatet.
-Titta på att temperaturerna verkar ok, att det finns varuskydd så inte folk kan hosta i maten, säger Ann-Katrin Lunt.

Varning för risrätt
Hon vill vifta med varningsflaggan för ris á la Malta.
- Det är det känsligaste på hela julbordet. De lagar ofta mycket, och klarar inte av att avsvala den på rätt sätt, säger hon.
I dagarna har hon och hennes kollegor skickat ut lite råd och tips till alla restauranger som serverar julbord. Mycket handlar om temperaturer.
Rätter som ska serveras kalla ska kylas ner fort och sedan hållas kalla, max + åtta grader. Rätter som ska serveras varma ska upphettas till minst 70 grader, och därefter varmhållas vid minst 60 grader i max två timmar. Därefter ska det som blir över slängas.
Och naturligtvis: tvätta händerna ofta. Det gäller även gästerna.

Magnus Lundquist
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons