Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måla lagligt – i en månad

/
  • Graffitiväggen vid länsmuseet är på plats och den första målningen gjordes av Gävlekonstnären Rolfcarlwerner.

Gävlekonstnären Rolfcarlwerner var först med att måla på det nya graffitiplanket vid länsmuseet.

– Jag måste måla för att må bra. Men i morgon är det här kanske övermålat av någon annan, säger han.

Annons

Det är tredje året som länsmuseet reser en Open Wall på gräsmattan utanför polishuset. Under en månad kan vem som helst måla på väggen. Tidigare år har uppskattningsvis 30-40 personer tagit chansen.

Väggen fungerar också som reklam för hiphopfestivalen Xpand your Style i Gävle den 10 september. Då kommer det att ställas upp flera graffitiväggar i Esplanaden, och Rolcarlwerner kommer att vara med där också.

Att han numera är en etablerad konstnär med stor uppmärksammad utställning på länsmuseet och konstnärliga uppdrag, som utsmyckningen av Öster, hindrar honom inte. Han offrade ändå tre timmar för att få fart på målandet på den lagliga väggen, som till stor del är resultatet av hans eget samarbete med museet.

– Passionen faller inte bort för att jag haft framgång. Och jag målar fortfarande bara med sprejflaska, vad jag än målar. Den stora skillnaden nu är att jag får fler möjligheter att göra nya saker, säger han.

Graffiti ses inte med blida ögon överallt. I sommar har graffitin blivit mycket omdiskuterad i Stockholm, där stadens klotterpolicy ledde till att Riksteaterns annonskampanj för gatukonstevenemanget Art of the Streets stoppades.

Men Rolfcarlwerner tror att synen på graffiti håller på att svänga i Stockholm också.

– Här i Gävle har flera personer, politiker också, bidragit till att det har öppnats dörrar för alla som håller på med graffiti. Jag tror att det håller på att vända i Stockholm också, säger han.

Mer läsning

Annons