Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet: mer lokal mat på menyn

/
  • Yasmin Mossberg, husfru på Gävle slott, bad TV-kocken Paul Svensson provsmaka under inspirationsdagen.
  • Sotad vitkål var en av de lokala läckerheter som tillagades.
  • Marcus Torgeir, Nicki Petersen, Hans-Erik Holmqvist, Paul Svensson och Jörg Lehmann deltog alla i inspirationsdagen.

Nu ska Gävles restauranger bli bättre på att använda lokalproducerade råvaror.

I går samlades krögare och producenter till en inspirationsdag – med TV-kocken Paul Svensson.

Annons

Två av tre lunchrestauranger i Gävle har nästan bara importerad mat på menyn. Frilanskocken Hans-Erik Holmqvist har försökt ta reda på varför genom att ringa runt till ett 30-tal krögare. Han kom fram till att det fanns flera orsaker till att den lokala maten väljs bort.

– De tycker att den är dyr, svår att få tag på och har ojämn kvalitet, säger han.

Med det som utgångspunkt var krögare och producenter i går inbjudna till en inspirationsdag, arrangerad av länsstyrelsen, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling samt den ideella föreningen Hälsingelivs.

Syftet var inte bara att skapa kontaktnät och laga mat tillsammans med lokalproducerade råvaror.

Kocken Paul Svensson, känd från bland annat TV4 Nyhetsmorgon, guidade deltagarna genom ett test där lokala råvaror jämfördes med importerade. Det visade sig att en betydligt större andel av den importerade maten fick slängas eftersom den inte höll tillräckligt hög kvalitet. De lokala råvarorna fick dessutom avsevärt högre smakpoäng.

Paul Svensson menar att krögarna bara har att vinna på att använda sig av det närproducerade.

– Det gäller att ta vara på den unika lokala kvaliteten, sa han.

Annons