Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamman kan tvingas lämna sina söner

/
  • Abdulfatah Ali Ahmed med Ayman i knät och Amir bredvid. Mamma Ebtisam Ahmed Mused syns i förgrunden.

21-åriga Ebtisam kan tvingas att lämna sina två söner, för att kanske aldrig få komma tillbaks till Sverige. Allt på grund av att hon inte har ett giltigt pass.

Annons

– Jag kan inte leva utan mina barn. Om jag tvingas lämna mina barn kan jag lika gärna dö, säger Ebtisam.

Abdulfatah Ali Ahmed kom till Sverige från Somalia 2003. Han har uppehållstillstånd sedan fem år. År 2008 träffade han sin sambo Ebtisam Ahmed Mused när hon precis hade kommit till Sverige från Jemen. Ebtisam är född i Somalia och flyttade med sin familj till Jemen som treåring.

I Gävle fick paret två barn: Amir som snart är tre år och Ayman som fyller ett om en vecka. Amir trampar glatt omkring på sin cykel i familjens vardagsrum på Nordost. Lille Ayman kör runt i sin leksaksbil. I bakgrunden står Barnkanalen på.

Men familjeidyllen grusas av ett avvisningsbeslut som hänger över Ebtisam. I likhet med många andra somalier saknar hon helt pass och identitetshandlingar. De som har somaliska pass kommer inte långt på dem eftersom de är ogiltiga.

Sverige godtar sedan 1991 inte somaliska pass. Detta på grund av att Somalia inte har haft några fungerande myndigheter sedan inbördeskrigets start för över 20 år sedan.

Första avslaget på sin ansökan om uppehållstillstånd fick Ebtisam i slutet av 2008. Hon överklagade året därpå till Migrationsdomstolen i Stockholm och fick då avslag igen. ”Beslutet kan inte överklagas” står det i handlingarna.

Läget är oroligt i Jemen sedan folkresningen mot regimen i våras. Migrationsverket vill därför vänta med att bedöma om avvisningen av Ebtisam ska verkställas tills situationen i landet är mer stabil. När hon väl avvisats får hon mycket svårt att resa tillbaka till Sverige, ens på besök. Då krävs passet – som hon inte kan få.

Abdulfatah och Ebtisam vill gifta sig. Men det går inte då Ebtisam varken har något giltigt pass eller är registrerad hos Skatteverket. Det enda hon har är sitt särskilda kort som asylsökande.

Att familjen skulle flytta till Jemen och bygga ett nytt liv ser de som uteslutet.

– Jag förlorar mitt jobb som personlig assistent. Jag förlorar allt. Hur ska jag då försörja min familj? frågar Abdulfatah.

Familjen följer oroligheterna i Jemen.

– Det är hemska bilder vi ser på tv och internet. Vi vill så klart att det ska bli bra i Jemen, i hela världen.

Men när det lugnar sig i Jemen riskerar familjen att splittras.

– Varje sekund, varje minut, känner jag mer och mer oro. Jag tänker på vad som ska ske nästa dag, säger Abdulfatah.

Jag kan inte leva utan mina barn. Om jag tvingas lämna mina barn kan jag lika gärna dö.

Mer läsning

Annons