Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man friad för styvpappans död

Mannen gav sin gravt berusade styvpappa en ryggknuff så han föll i Testeboån. Men att styvpappan drunknade anses inte vara kopplat till knuffen och mannen frias.

Annons

Tragedin vid Testeboån den 5 juni förra året har nu nått vägs ände i tingsrätten. Rätten slår genom vittnesmål från tre pojkar som badade vid platsen fast att mannen, i 20-årsåldern, knuffade sin 44-årige styvpappa från Avabrons räcke ner i Testeboån.
Sällskapet, 44-åringen, styvsonen, och två andra män, hade varit på en fisketur och konsumerat stora mängder alkohol när styvpappan fick infallet att hoppa från bron. Han var för berusad för att ta sig upp för branten på egen hand, han fick hjälp av de andra. Och när han väl tagit sig upp på broräcket fick han ryggknuffen av styvsonen.
Men tingsrätten anser inte att knuffen orsakade styvpappans död. Efter att han hamnade i ån simmade han runt och skojade med en annan man i sällskapet. Han vilade sig sedan genom att hålla fast vid en stock i vattnet, innan han simmade till mitten av ån och vidare nedströms då han förlorades ur sikte av styvsonen och det övriga sällskapet.
Männen hoppade i en båt och började leta efter styvpappan. De upptäckte honom bakom en böj av ån – flytande på mage, livlös.
Trots upprepade livräddningsförsök av sällskapet och omfattande intensivvård på Gävle sjukhus, där styvpappan kopplades till respirator, avled han dagen efter.
En analys från rättskemiska avdelningen i Linköping visade att styvpappan hade 2,55 promille alkohol i blodet då han kom under vård. Rättsmedicinalverket förklarade dödsfallet med ”syrebetingad hjärnskada”, en skada som sannolikt var följden av drunkningen.
Åtalet om vållande till annans död ogillas. Men styvsonen döms däremot för att ha misshandlat en man genom att ge honom ett knytnävsslag i ansiktet den 4 november förra året, och för ringa narkotikabrott då han vid tillfället hade på sig narkotikaklassade tabletter och hade rökt hasch. Straffet blir en månads fängelse.

Mer läsning

Annons