Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många anledningar till platsbrist på häktet

GÄVLEI går berättade GD att häktet i Gävle har slagit rekord i överbeläggning.Av 62 häktade personerna får bara 38 plats i själva häktet. De flesta andra har placerats i länets polisarrester.

Annons
Hela landet har problem just nu på grund av att häktesplatserna inte räcker till. För att lösa detta har Kriminalvårdsstyrelsen beslutat om en tillfällig lösning. Fångarna i landets fängelser ska dela rum för att ge plats åt alla dömda som väntar på att få byta häktescellen mot en fängelsecell.
Ett tiotal personer sitter i Gävlehäktet i väntan på att flyttas över till fängelset.
Det finns flera tänkbara förklaringar till varför häktena - och även anstalterna - är överfulla.
- Enligt polisen är häktade inte är lika samarbetsvilliga som de varit tidigare, säger Lars Bergman, chef på Kriminalvårdsstyrelsens planeringsenhet.
Detta innebär att det tar längre tid att utreda ett brott som den häktade misstänks för.
- De som jobbat här längre än jag säger att det blivit allt vanligare att folk överklagar, säger Gunilla Hellström, chef för häktet i Gävle sedan oktober i fjol.
15 personer i Gävles häkten sitter där därför att de har överklagat sina domar. Den som suttit längst har varit häktad sedan slutet på maj i år.
- En större andel fångar har längre straff och livstidsstraff, säger Anders Hedin, chef för kriminalvården i Gävle.
Förklaringen till att allt fler döms till allt längre straff är att brottsligheten har blivit grövre, tror Anders Hedin.
Fram till 1999 frigavs en fånge efter att ha avtjänat halva fängelsestraffet. I dag friges fången inte förrän två tredjedelar av straffet avtjänats. Det är alltså ytterligare en förklaring till trängseln på fängelserna.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons