Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många bud om rådhuset

/
  • Rawand Nasir, restaurangchef på Goûter på Drottninggatan, har liksom många av de närmaste grannarna dålig koll på vad som händer innanför rådhusets väggar.– Visst har man funderat över det. Allt som kan göra det till en mer levande plats är bra för oss, säger han.
  • – Det var väldigt trevligt här utanför när torghandeln var förlagd hit ett tag, säger Agneta Blank på hälsobutiken Life. Hon hoppas på mer folk i rörelse när Rådhuset ska byta hyresgäster.
  • En av de idéer som diskuterats är att låta Turistbyrån flytta till rådhuset och frigöra attraktiva ytor för nya intressenter i de nuvarande lokalerna på Drottninggatan.

Hälsocentral, seniorträffpunkt eller stans flottaste restaurang? Buden om hur rådhuset ska utformas i framtiden duggar tätt och det är många som vill vara med och tycka – inte minst de närmaste grannarna.

Annons

Det har varit många förslag i GD:s insändarspalt den senaste tiden på vad som kan inrymmas i framtidens rådhus, såväl från privatpersoner som representanter på kommunen. Men mest intresserade är kanske ändå de som verkar alldeles i närheten, fastighetsägare, handlare och andra privata aktörer.

Några av dem var på plats när Gavlefastigheters vd Cathrine Holgersson nyligen besökte ett möte på stadsförnyelsegruppen inom Gävle centrumsamverkan.

– Vi fick se på ritningar över huset och fick en genomgång över rådhusets historia. Det finns flera olika scenarier här där vi jobbar med rådhuset som mittpunkt mellan Söder och centrum. Det kommer bli en viktig del av centrumplanens utveckling, säger kommunens centrumsamordnare Eva Olsson.

En av idéerna som diskuterats är att flytta Turistbyrån till rådhuset, vilket både skulle ge en ordentlig marknadsplats för byrån och samtidigt frigöra attraktiva ytor för nya intressenter i de nuvarande lokalerna på Drottninggatan.

– Det skulle öppna upp för ett helt annat affärsstråk här. Många aktörer letar efter bra lokaler för att etablera sig i centrum och det som framför allt behövs är mer a-ytor. Så plötsligt dök den här chansen upp, nu har vi chansen att göra detta till en mer levande del av stan.

Mer liv och rörelse är också något som efterfrågas av de privata aktörerna intill. Flera av dem känner inte ens till vad den pampiga byggnaden på torget användas till i dag, och alla är eniga om att det bara kan bli bättre.

Rawand Nasir är restaurangchef på Goûter på Drottninggatan, med full utsikt över rådhuset.

– Det är alltid bättre om det händer något, som det är nu känns den här sidan av torget ganska död. Ett kafé skulle inte vara några problem för oss, vi har redan våra kunder. Bara de inte bygger om något, säger han.

Agneta Blank, anställd på hälsobutiken Life snett över Rådhustorget, instämmer.

– När Stortorget byggdes om och torghandeln flyttades hit märkte man verkligen skillnaden, då var det mysigt här. Nu känns det mest som en ödslig yta. Alla skulle tjäna på att det blev mer folk i rörelse här, säger hon.

Men även om rådhuset ligger mitt i centrumflödet handlar det inte bara om en enskild byggnad, menar Anders Hedström, marknadsområdeschef på Diös fastigheter som äger bland annat Åhlénshuset och lokaler på Drottninggatan.

– Man kan inte bara stirra sig blind på rådhuset, det handlar om ett större område och om hela fastighetsnätet. Flyttar man runt lite kan man nog skapa ett annat drag på hela Drottninggatan, men det är ju främst en fråga för Gavlefastigheter.

Mer läsning

Annons