Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många frågor – få svar

/
  • På konserthuset pratade Lena Adelsohn Liljeroth, kultur- och idrottsminister, med Åsa Wirdefeldt och Peter Olofsson, båda förste konsertmästare i Gävle symfoniorkester.
  • Det dagslånga besöket inleddes med en promenad på Hälsans stig. Landshövding Barbro Holmberg går här varje morgon. I går visade hon vägen för idrotts- och kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, som upptäckte att Gävle kan vara kallt i april.

Hur gör man när idrottsintresset ställs mot kulturintresset? Vad ska man med en symfoniorkester till? Och kan en kulturminister känna sig utnyttjad av en konstnär som behöver hjälp att skära en tårta?

Annons

Det var frågor som kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth ställdes inför när hon i går besökte Gävle. Så många svar blev det inte.

Nej, några svar på, eller åsikter om, kommun- eller regionalpolitiska frågor gav förstås inte ministern.

Men hon blev ändå varse en del av de hetaste idrotts- och kulturpolitiska frågorna i Gävle. Som symfoniorkesterns ställning, eventuell nedläggning av idrottsplatser och vad som händer när ett varumärke som förknippas starkt med idrott, identitet och lokal historia försvinner från en stad.

– Det är inte min sak att komma med synpunkter. Men jag kan förstå att det här är saker som väcker debatt. När det gäller symfoniorkestern så handlar det ju om ett åtagande inte bara för kommunen utan för hela regionen. Sen är en del annat som händer här väldigt tråkigt, som godisfabriken som läggs ner.

Lena Adelsohn Liljeroth diskuterade även Strömvallens utveckling med Gefle IF:s klubbdirektör Eva von Schéele Frid på en promenad på Hälsans stig, som inledde besöket.

Det tyckte ministern i sin tunna, gula kappa var lite för kallt. Landshövding Barbro Holmberg, som går Hälsans stig varje morgon, ledde vägen, dock i dunkappa.

– Jag hade underskattat kylan i Gävle. Jag har varit i Gävle flera gånger och också hört symfoniorkestern, som är fantastisk, flera gånger. Det som kanske är speciellt med Gävle är att det vid sidan av en väldigt tydlig idrottsprofil även finns ett väldigt starkt kulturintresse. Men det kanske främsta intrycket nu, det är att det är väldigt mycket hockey här. Det är kul, säger hon.

På konserthuset träffade Lena Adelsohn Liljeroth musiker från symfoniorkestern och fick veta mer om verksamheten av konserthuschefen Beryl Lunder.

Från representanter för länsstyrelsen fick hon dessutom veta mer om olika projekt i länet, som Skapande skola i Axmar och världsarvet Hälsingegårdarna. Hon hälsade även på hos Gävle Ryttarsällskap och pratade ridsport för att sedan avsluta dagen med en visning av sommarvillan Tomtebo som fått kommunens byggnadsvårdspris.

Och sedan var det det där med den kontroversiella tårtan, som egentligen var ett performancekonstverk som Lena Adelsohn blev en del av. Det skulle vara ett uttryck mot rasism, har konstnären Makode Linde förklarat, men uppfattades som motsatsen av många.

Bilden på den skrattande ministern med tårtspaden i nidbilden av en svart kvinnas underliv fick stor uppmärksamhet över hela världen. Ville hon säga något om det? Svaret kommer efter ett något trött leende.

– Det var inget jag förstod – ingen där gjorde det – att jag skulle bli indragen i själva konstverket. Nu fick det ju också en helt annan betydelse än vad konstnären hade tänkt sig. Men delvis handlar det om konstens frihet, en rätt som måste få prövas. Men märkligt var det.

Tycker hon att hon blev utnyttjad av konstnären?

– Det vill jag inte uttala mig om. Vad det egentliga syftet med min medverkan var, det vet jag inte. Jag hade bara fått veta att jag skulle skära en bit tårta.

Mer läsning

Annons