Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många hade tur – poliserna var skolbarn

/
  • Melker Bollner får instruktioner av Lars-Eric Abrahamsson på NTF.– Ser du den röda pricken? Försök att träffa bilens nos eller baklucka, säger han.
  • I fjol rapporterades sammanlagt 530 förare i länet för fortkörning på 30-sträckor.
  • Ellen Lundgren får prova att mäta hastigheter med laserkameran.
  • Redan i våras slog en förälder larm om de höga hastigheterna förbi Fridhemsskolan.

Den här veckan satsar polisen extra resurser på att kontrollera hastigheter utanför skolor. På Fridhemsskolan fick elever prova på att fånga fartsyndare med en laserkamera.

Annons

Sjätteklassaren Max Larsson tar sikte mot en av bilarna som kommer körande längs Västerbågen. När den röda pricken i lasermätaren träffar motorhuven trycker han på knappen och ett par sekunder senare har han ett resultat:

– 59! ropar han till klasskompisarna som för protokoll.

Det är NTF Gävleborg som arrangerar mätningarna för att uppmärksamma problemet med bilister som kör för fort.

– Vi vill öka medvetenheten om vad hastigheten betyder vid en olycka, säger Lars-Eric Abrahamsson på NTF.

Här på Västerbågen är det 30 kilometer i timmen som gäller under skoltid, men elevernas mätningar visar att långtifrån alla lättar på gaspedalen.

– Jag mätte en som körde över 50, säger Melker Bollner.

Resultaten oroar Lars-Eric Abrahamsson. En förare som håller 30 kilometer i timmen har betydligt större chans att undvika en kollision än en som kör i 50.

– Om ett barn springer ut framför en buss så hinner du inte ens börja bromsa innan du träffar barnet om du kör i 50, säger han.

Även Gävle kommun har mätt hastigheterna vid Fridhemsskolan tidigare i år. Just det dygnet gjorde 11 procent av förarna sig skyldiga till hastighetsöverträdelser. Den som körde fortast under skoltid höll 65 kilometer i timmen.

– Det är väldigt oroande att man mätte topphastighen klockan 15 – en tid då många elever går hem från skolan, säger Pia Grönvall, trafikplanerare på Gävle kommun.

Hade det varit polisen som gjort kontrollen hade körkortet rykt. Det gör det för alla förare som kör minst 21 kilometer i timmen för fort på 30-sträckor.

– Det finns ju en orsak till att det är 30-sträckor just där. På de gatorna är det ofta möten mellan fordon och oskyddade trafikanter, säger Ulf Carnerius, chef för trafikpolisen i Gävleborg.

I fjol rapporterades sammanlagt 530 förare i länet för fortkörning på 30-sträckor. Resultatet från veckans poliskontroller kommer att presenteras i nästa vecka.

Fotnot: NTF står för Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Mer läsning

Annons