Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många idéer om en grönare framtid i länet

/
  • – Ska man kunna ha spårvagn i framtiden behöver man planera för spåren i dag, sa Lars Igeland som redovisade trafikförslagen.
  • Det viktiga är att bryta jordbrukets fossilberoende, sa Andreas Larsson som redovisade idéerna om  odling.
  • Väggarna kläddes med förslag för framtiden.

Kolonilotter, elbussar, gröna hyreskontrakt och fler vuxna i skolan.

Idéerna var många när ett 20-tal personer diskuterade framtiden på Lättings i går.

Annons

Idéerna som samlades in ska så småningom användas i den omställningsplan som Omställning Gävleborg arbetar på.

– Vi vill få fram en vision som visar vilken sorts samhälle vi vill ha. Det kom fram många bra förslag här, säger Andreas Larsson i Omställning Gävleborg, som ordnat mötet.

Andreas Larsson är dataprogrammerare men satt med i den grupp som diskuterade odling. Man pratade om allt från hur man ska värma växthus till hur konsumenterna ska få kännedom om vilka lokala producenter som finns i området.

– Det viktigaste är att man får bort fossilberoendet inom jordbruket och att man kan sluta kretsloppet, säger Andreas Larsson.

Skolan, boendet, hur vi mår och trafiken var andra teman som diskuterades. Spårvagn var en av möjligheterna som trafikgruppen lyfte fram.

– Vi kanske inte kan ha spårvagn i Gävle i dag men om vi ska kunna få spårvagn i framtiden är det viktigt att planera in mark för spåren redan nu, sa Lars Igeland som redovisade trafikgruppens förslag.

– Spårvagn har högre status än buss, så har man spårvagn i en stad kan till och med män tänka sig att åka kollektivt, sa han.

Mer läsning

Annons