Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många kan ha köpt busskort i onödan

Fler elever i Gävle kommun kan få rätt till skolskjuts.

Men långtifrån alla föräldrar har nåtts av informationen och har redan köpt dyra busskort. Och några pengar tillbaka kan de knappast räkna med.

Annons

Tidigare har elever som haft rätt till busskort – men som valt en annan skola än den där kommunen hade placerat dem – förlorat den rätten.

I den nya lagen, som började gälla i juni, står att kommunen ska anordna skolskjuts för dessa elever ”i de fall då det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter”.

Enligt tjänstemännen på barn- och ungdomsförvaltningen innebär det att fler kommer att få skolskjuts framöver.

– Förslaget är att eleverna i alla fall ska få behålla den skolskjuts de hade rätt till om de inte valt en annan skola, säger förvaltningschefen Frank Stoor.

Han tar ett exempel med en elev som bor i Hedesunda med rätt till skolskjuts till Solängsskolan. Om eleven valt friskolan Prolympia i Sätra i stället blev han eller hon tidigare helt utan busskort.

Nu tolkar förvaltningen det som att eleven ska få ett busskort till Solängsskolan och bara betala för resterande sträcka till Prolympia själv.

Men det är politikerna i barn- och ungdomsnämnden som ska avgöra frågan.

– Lagen är skriven för att tolkas av kommunerna. Politikerna i barn- och ungdomsnämnden kommer att fatta sitt beslut i september, säger Frank Stoor.

Med tanke på att höstterminen redan startat kan beslutet tyckas komma lite väl sent.

Flera föräldrar som GD talat med säger att många mammor och pappor redan köpt busskort till sina barn för ibland flera tusen kronor.

Kan de räkna med att få pengar tillbaka i sådana fall?

– Nej, någon sådan hantering har inte vi, säger Frank Stoor.

Enligt honom har skolorna i Gävle informerats om att nämnden ska fatta beslut i frågan på septembermötet. Någon information om detta på kommunens egen hemsida finns inte.

Mer läsning

Annons