Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Många lycksökarei branschen”

/
  • Kicki Stiernmo och Anders Furesang på Prio1 i Gävle hade gärna sett en hårdare granskning av sig själva och andra Fas 3-anordnare.

– Vi hade gärna sett att granskningen var tuffare. Det finns många lycksökare i branschen. Det säger Anders Furesang, informationsansvarig på Prio1, om Arbetsförmedlingens granskning av Fas 3.

Annons

Prio1 hör till de företag som bygger det mesta av sin verksamhet på Fas 3-placeringar. Företaget finns på fyra orter i landet, samlar in saker från hushåll och företag och säljer dem i butik, och arbetar också med lokalt bistånd.

I Gävle är 56 personer placerade, totalt i hela landet 237 personer. Det gör Prio1 till en av de största privata Fas 3-anordnarna, och företaget drar in över en miljon kronor per månad i ersättning från Arbetsförmedlingen. Men det innebär inte att Prio1 skor sig på de arbetslösa, enligt Sara Andersson, VD och grundare av företaget.

– Pengarna går direkt till våra kostnader, och de räcker inte. I dag går vi faktiskt back.

Hittills har Prio1 lyckats lotsa runt 20 procent av dem som placerats vidare ut till ny sysselsättning. 17 personer har fått anställning inom företaget. Och Sara Andersson tycker att Prio1 gör mer än många andra Fas 3-anordnare. Att stötta de arbetslösa och uppmuntra dem att hela tiden söka jobb är bara en av uppgifterna.

– Det är lika mycket socialt arbete. Vi gör mycket mer än bara sysselsätter folk, säger Sara Andersson.

I Gävle har Arbetsförmedlingen intervjuat de flesta av de placerade på Prio 1 som ett led i den granskning som nu genomförs över hela landet. Företaget har också fyllt i ett frågeformulär. Men Anders Furesang hade gärna sett en mer genomgripande granskning.

– Tyvärr tycker vi att den var ganska dålig. Vi hade hoppats på lite mer.

Han tycker att det är bra att kritiken mot systemet kommer upp till ytan. Och Sara Andersson önskar att granskningen ska leda till att Arbetsförmedlingen får mer resurser att hålla kontakten med de arbetslösa i Fas 3.

– De är lite dåliga på uppföljning. De arbetslösa känner sig bortglömda.

Den dåliga ersättningen under perioden i Fas 3 är det som de arbetslösa själva oftast kritiserar. Och Sara Andersson vet att det kan vara väldigt tufft för många, särskilt för dem som bara har försörjningsstöd.

– De kan inte åka buss till jobbet de sista dagarna i månaden. De har inget normalt liv, säger Sara Andersson.

Mer läsning

Annons