Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många söker vård utan remiss

Fler än väntat utnyttjar den nya möjligheten att söka specialistvård utan remiss. De flesta får också sin vårdbegäran godkänd och bokas in vid önskad mottagning.

Annons

Vid årsskiftet avskaffade landstinget i Gävleborg hänvisningskravet för specialistvården. Patienter fick börja söka specialist själva utan att behöva ”gå omvägen” över familjeläkaren för att få remiss.

En uppföljning som landstinget gjort visar att det funnits ett klart intresse hos allmänheten att kunna vända sig direkt till specialistvården på det här sättet.

Under årets tio första veckor skickade 1 378 personer i länet in en så kallad egenvårdsbegäran till någon av landstingets specialistmottagningar. Vid Gävle sjukhus är det gynmottagningen, kirurgmottagningen och hudmottagningen som fått ta emot flest vårdansökningar.

I de flesta fall har de sökande fått sina önskemål uppfyllda. 1 020 personer har bokats in för tid hos specialist.

– Det visar att patienterna oftast inte söker i onödan utan har relevanta skäl att få komma till specialist, säger Jan Woxberg, samordnare av införandet av Egen vårdbegäran.

Han tycker att förändringen fungerat bra och att det gett patienterna en ny väg in i vården.

Sjukhusvården har klarat att hantera ”egenremisserna” utan några större besvär.

Inte heller har man på hälsocentralerna känt någon märkbar ”lättnad” av att fler patienter vänt sig direkt till sjukhusmottagningarna.

– Trots allt handlar det här om relativt få patienter, några hundra i månaden. Totalt får specialistvården 8 000-9 000 remisser i månaden, säger Jan Woxberg.

Mer läsning

Annons