Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många studenter känner sig lurade

/
  • Flera studenter på sociala omsorgsprogrammet har vänt sig till studentkåren och varit upprörda.  De hävdar att de blivit lovade en kompletteringsutbildning som ger en socionomexamen.

Ett stort antal studenter har pluggat vid sociala omsorgsprogrammet på högskolan med förhoppningen att kunna ta en socionomexamen i slutändan.
Nu ser en del av dem ut att missa den möjligheten.
– Det är allvarligt, säger Jens Jesper Salö, ordförande för Gefle Studentkår.

Annons

Flera studenter som pluggar på sociala omsorgsprogrammet har på senaste tiden vänt sig till studentkåren och varit upprörda. De hävdar att de blivit lovade att gå en kompletteringsutbildning som leder fram till en socionomexamen.

– När högskolan fick rätt att examinera socionomer år 2007 har lärarna i sin glädje erbjudit studenterna den möjligheten. Nu visar det sig att det bara finns 15 platser, så jag förstår att studenterna är upprörda, säger Jens Jesper Salö, studentkårsordförande.

Tomas Boman är studierektor på institutionen för vårdvetenskap och sociologi. Enligt honom har högskolan inte brutit något löfte.

– De fick löfte om att vi ska tillskapa en kompletteringsutbildning och det har vi gjort. Men vi kan bara ta emot 15 studenter med allmän inriktning eftersom vi inte har tillräckligt med praktikplatser. De ordinarie socionomstudenterna ska göra praktik samtidigt, säger han.

Hur många studenter hamnar utanför?

– Det vet vi inte eftersom ansökningstiden inte har gått ut ännu, men mellan 140 och 150 studenter skulle kunna söka, säger Tomas Boman.

Om fler än 15 studenter söker kompletteringsutbildningen med allmän inriktning kommer lotten att avgöra vilka som antas.

– Det sticker också i ögonen. Men å andra sidan finns det inget annat sätt som är mer rättvist, säger Jens Jesper Salö.

Mer läsning

Annons