Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Många utsätts för hot och mår dåligt"

/

Hallå där Titti Schultz, radioprofil från Gävle som tidigare i kväll medverkade i Uppdrag gransknings program om det näthat som kvinnliga skribenter och journalister får utstå i sin yrkesroll.

Annons

Vad tycker du om att Uppdrag granskning lyfter frågan om näthat?

– Jag tycker att det är viktigt att hjälpas åt att belysa det här. Det är därför jag väljer att vara med trots att jag inte är värst drabbad. Många som utsätts för hot och mår riktigt dåligt, där är inte jag.

Programmet och trailern på youtube när du och flera andra läser upp några av kommentarerna ni får har fått enorm spridning, hur känns det?

– Det var det som var poängen. Nämligen att vi som är alldeles vanliga människor som syns i offentligheten blir ledsna och glada som alla andra. Vi har ett liv utanför jobbet. De som skickar mejl och hotar glömmer bort att det är riktiga människor de sårar, inte en offentlig yrkesroll.

Du läste en kommentar från någon som bland annat önskade att du ska dö. Hur är det få sådana kommentarer?

– När jag går hem för dagen har jag inte en tanke på mejlen. Det är mitt sätt att hämnas på hatarna, att inte ge dem någon som helst tid. Däremot väljer jag att leta upp skitmejlen för det viktigt att belysa frågan. Jag tror inte många vet att det pågår att det är så här grovt.

Vad hoppas du programmet kan resultera i?

– Jag gör mig inga illusioner att det på något sätt kommer att förändra beteendet. Men det kan ge ett ökat medvetande hos folk som inte ägnar sig åt det, folk som häpnar detta bubblar upp. Folk kommer prata, starta opinion och diskutera. Jag hoppas att vuxna människor som har barn pratar om det och diskuterar hur folk beter sig inom sociala medier. När man är förbannad och klagar i affekt, då blir det knasigt. Många som behöver fundera en gång till innan de skickar de här mejlen.

Det har blivit en motrörelse som också fått spridning på internet, istället för näthat - nätkärlek. Vad tycker du om det?

– Det är ett fullkomligt fantastiskt. Det är dit vi ska vända det här. När det började pratas om detta har jag fullkomligt drunknat i positiv och varm respons och de är långt fler än hatarna. Man försöker styra och rätta varandra och säger "Vi accepterar inte att folk beter sig fult". Kan vi få den motrörelsen att bli större är det fantastiskt.

– En viktig grej som inte får komma bort, programmet hette Mäns näthat mot kvinnor, men jag upplever att kvinnor hör av sig och är lika elaka. Näthatet är ingen könsfråga.

Mer läsning

Annons