Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ville prata varg

En inplanterad vuxen varg i södra Gästrikland? Det var frågan när markägare, djurhållare och andra samlades till diskussion i Föreningshuset i Kessmansbo i går kväll.

Annons

Det var LRF:s lokalavdelningar i Hedesunda och Valbo som tillsammans med Gävle kommun stämt träff för att diskutera förslaget att plantera in en vuxen varg i ett 2,5 mil stort område norr om Hedesunda, ett av två i länet som länsstyrelsen pekat ut som lämpliga revir ifall det blir aktuellt med en utplacering, vilket är långtifrån säkert.

Ett 50-tal personer från trakten mötte upp, många av dem markägare med djur eller jägare vana att röra sig i skog och mark utan att behöva tänka på vad närvaron av en varg i området skulle betyda.

Den lokala Viltförvaltningsdelegationens representant Lotta Zetterlund presenterade gruppens analys och konstaterade att det politiska beslut som finns om antalet vargar och den genetiska förstärkningen av stammen är något som man nu måste förhålla sig till. Men även hon betraktade frågan från ett markägarperspektiv och någon debatt var det inte frågan om.

– Nu finns det en rad frågor som behöver få svar. Framför allt måste det finnas en trygghet för de enskilda ägarna så att de vet att de blir uppbackade både med förebyggande åtgärder och får stöd om olyckan skulle vara framme. Allt detta måste vara ett statligt ansvar, sa Lotta Zetterlund.

Men att den eventuella varginplanteringen är ett hett ämne gick inte att ta miste på och flera av de närvarande drog sig för att svara på frågor från media på plats. Gymnasiekillarna David Pettersson, Buster Jonsson och Emil Rutström uppskattade i alla fall att de fick chansen att komma till Kessmansbo och prata varg.

– Det är bra att de kommer och hit och snackar om det. Det är framför allt hunden man skulle vara rädd om när man är ute i skogen, sa David Pettersson, som liksom Buster Jonsson brukar vara med under jakten.

– Annars är väl det mest positiva att vargen förmodligen inte skulle stanna här om den flyttades hit, tyckte de också.

Just frågan om huruvida en flyttad varg över huvudtaget skulle bli Hedesundabygden trogen ledde nämligen till diskussion. Enligt Lotta Zetterlund har det ännu inte hänt att någon av de inplanterade vargarna i landet valt att stanna inom det tänkta revirområdet utan föredragit att traska vidare eller tillbaka till tidigare områden.

– Vad är då vitsen med allt det här, en flytt i onödan som bara kostar en massa pengar, undrade flera av besökarna.

Den frågan, liksom den om var den utplanterade vargen till slut kommer att hamna, väntar ännu på sitt svar. Nu vill Gävle kommun ta emot synpunkter från alla berörda för att skicka dem vidare till länsstyrelsen innan Viltförvaltningsdelegationens nästa möte den 17 maj.

Mer läsning

Annons