Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marie Björk får kreativt stipendium

/

Gävleförfattarinnan och frilansjournalisten Marie Björk tilldelas Journalistförbundets stipendium för kreativt skrivande.
Till påsken kommer hon att tillbringa två veckor i Ariane Wahlgrens författarhus i Aten, inte långt från Akropolis.
– Det är väldigt inspirerande med ett miljöombyte, säger hon.

Annons

Under arbetet med boken ”Stolt” som släpptes i september har Marie Björk riktigt ”grottat ner sig i Gävleborgs län” som hon säger. Nästa år väntar storslagen historisk arkitektur och vidunderlig natur i en avskild författarvilla i miljonstaden Aten.

Hon håller just nu på med en skönlitterär bok som kommer att handla om dagens medieklimat. Mer avslöjar hon inte. Att skriva en reportagebok som ”Stolt” innebar en annan typ av arbetsmetod där det hör till att träffa folk. Arbetet med den nya boken blir en mer solitär historia.

– Jag kommer att stänga in mig och köra på författarmyten, utan telefon och internet, säger Marie Björk.

Inspiration till sitt skrivande finner hon bland annat genom att lyssna på musik, som absolut inte är svenskspråkig. De svenska orden förstör hennes språk, när hon sitter vid tangentbordet. Lokala Twiggy Frostbite är en favorit.

Om Marie Björk ska skriva exempelvis poesi värmer hon upp med att läsa dikter. Anna Jörgensdotters tonfall i boken ”Pappa Pralin” har också talat till henne.

Skrivarkurserna hon har gått är många. Hon rekommenderar dem som nyttiga att frekventera för författaraspiranter, då de tar en bortom det tekniska skrivandet.

– Genom kurser i kreativt skrivande har jag lärt mig att ta mitt skrivande på allvar.

Marie har tidigare haft sommarvikariat på Gefle Dagblad.

Mer läsning

Annons