Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste ut för att få stanna

/
  • Familjen splittras. I januari fick Tryggve Emstedt och Rozina Kowak dottern Nicole. Nu kräver Migrationsverket att Rozina Kowak lämnar sin familj för att ansöka om uppehållstillstånd vid ambassaden i Tanzania.
  • Rozina Kowak tvingas kanske åka till sitt gamla hemland för att söka uppehållstillstånd, trots att dottern Nicole är svensk medborgare.– Jag mår dåligt av det här, säger hon.

Rozina Kowak har tillräcklig anknytning för att få uppehållstillstånd i Sverige, men inte för att få ansöka här. I stället tvingas hon åka till Tanzania, trots att hon har en två månader gammal dotter.

– Det här är trakasserier i den högre skolan, säger hennes sambo Tryggve Emstedt, känd flyktingadvokat i Gävle.

Annons

I början av januari föddes Nicole, Rozina och Tryggves dotter, och normalt borde hennes mamma få uppehållstillstånd utan problem, hävdar Tryggve Emstedt. Rozina Kowak kommer ursprungligen från Tanzania, men har bott i Sverige sedan 2009 och är sambo med Tryggve Emstedt sedan i somras.

– Huvudregeln efter att man ändrade lagen 2010 är att personer som har barn i Sverige ska kunna söka om uppehållstillstånd i Sverige, säger han.

Han var övertygad om att Migrationsverket skulle säga ja till Rozinas ansökan.

Men det blev nej. 14 dagar efter att Nicole föddes fick Rozina Kowak brev från Migrationsverket där hon uppmanades att komma för att diskutera resan tillbaka till Tanzania.

– Bara hon kallades till mötet. Det rimliga vore väl i så fall att båda föräldrarna kallades för att förutsättningslöst diskutera vad vi ska göra, säger Tryggve Emstedt, som anser att Migrationsverket hanterat ärendet fel på punkt efter punkt.

– Det är till exempel inte alls nödvändigt att hon åker till Tanzania. Om man anser att hon inte kan söka från Sverige skulle hon kunna ansöka i Oslo. Det vet jag många andra som har fått göra, säger han.

Rozina Kowak har redan hunnit få två avslag men har nu lämnat in ytterligare en ansökan. Om beslutet står fast och Rozina Nowak tvingas åka till Tanzania betyder det antingen att Nicole förlorar kontakten med sin far under hela handläggningen som ofta tar mer än ett halvår. Eller också måste Tryggve Emstedt åka med.

– Barn ska inte separeras från sina föräldrar, det står till och med i Migrationsverkets anvisningar. Men jag kan inte följa med till Tanzania. Om jag är borta från min firma mer än en månad går den omkull, säger Tryggve Emstedt.

Som flyktingadvokat under 25 år har Tryggve Emstedt tagit många strider mot Migrationsverket, och han är övertygad om att det är en orsak till att hans sambo Rozina Kowak råkat illa ut.

Den anklagelsen tillbakavisar Johan Rahm, presschef på migrationsverket, bestämt.

– Det är nonsens. Vi följer lagstiftningen. I det här fallet är det en lagstiftning som vi gärna skulle ändra, för vi tycker inte att det är bra att familjer separeras, men vi kan inte låta bli att följa de lagar vi har bara för det, säger han.

Trots lagändringen 2010 är grundregeln fortfarande att man måste söka uppehållstillstånd på grund av anknytning i ett annat land, även om man har barn i Sverige, säger Johan Rahm.

– Lagändringen var bra, för den gjorde att färre familjer behöver separeras, men den var inte tillräcklig. Vi måste fortfarande neka många familjer. Vi skulle helst se att lagen ändrades, säger han.

Mer läsning

Annons