Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mätare testar luft i Centrum

Är luften i Gävle lika ren som man tror? Det ska en särskild mätare på Södra Kungsgatan ge svar på.

Annons

Mätaren har stått på plats i ett par veckor men ännu inte levererat några resultat.

– Vi hoppas att det kommer inom några veckor. Då ska man kunna se dem på kommunens hemsida också, säger Maria Höjer, miljöutredare på Samhällsbyggnad Gävle.

Fram till 2007 mättes luftföroreningarna i Gävle. Numera mäter man bara i Uppsala. Stockholms stads och Uppsala läns luftvårdsförbund, dit Gävle är anslutet, gör sedan en beräkning av hur höga halterna i Gävle är.

Enligt dessa beräkningar låg halterna av partiklar, PM tio, under 25 mikrogram per kubikmeter luft och kväveoxidhalten låg på mindre än 36 mikrogram per kubikmeter luft. Det är klart under miljökvalitetsnormen som ligger på 50 respektive 60 mikrogram per kubikmeter.

Nu har Samhällsbyggnad Gävle beställt en kontrollmätning under fem månader för cirka 80 000 kronor för att se att beräkningen stämmer. Mätningen kommer också att ge mer detaljerade resultat än man haft tidigare.

– Förut hade vi månadsmedelvärden som inte sa så mycket. Nu får vi dygnsmedelvärden och vi kan till och med få timvärden om vi vill, så att vi kan se exakt hur mycket busstrafiken påverkar luften, säger Maria Höjer.

Mer läsning

Annons