Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maximiliam har fått en donator

/

I oktober ska Maximiliam, ett år, få ny benmärg på Karolinska universitetssjukhuset.

Annons

– Jag blev så glad när de ringde. Jag trodde inte att det skulle gå så fort, säger hans mamma Martina Boström, som väntat på beskedet ända sedan i våras.

Maximiliam är ett av bara en handfull barn i Sverige som har Hurlers sjukdom. Han saknar ett enzym som krävs för att bryta ner olika ämnen i kroppen, vilket leder till att hjärnan, hjärtat, lungorna, levern, skelettet, lederna, synen och hörseln skadas.

Utan behandling leder Hurlers sjukdom till en tidig död. Men genom benmärgstransplantation kan sjukdomen stoppas upp, förutsatt att operationen görs före två års ålder.

När Gefle Dagblad skrev om Marina Boström och Maximiliam i somras gick hon och väntade på att man skulle hitta en donator med rätt vävnadstyp, utan att veta om det skulle ta en vecka eller ett år innan beskedet om.

Nu blev väntetiden bara ett par månader, men det är en tuff höst som väntar henne och Maximiliam.

– Vi kommer att åka ner till sjukhuset i mitten av oktober för att Maximiliam ska få cellgiftsbehandling först. I vecka 43 ska han få ny benmärg. Och sedan kommer vi att få vara kvar i Huddinge i minst tre månader efter det, berättar Martina Boström.

Helt återställd kommer Maximiliam aldrig att bli.

– Skelettet, synen och hörseln kommer fortfarande att försämras. Men hjärta, hjärna och lever blir bättre. Han kommer att må mycket bättre och inte bli sjuk hela tiden som han har blivit hittills, säger Martina Boström.

Mer läsning

Annons