Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mehdis sommarfamilj är här igen

/
  • Änderna har blivit så vana vid Mehdi Attabipour att de genast simmar fram och möter honom när han kommer med mat.
  • Innan änderna fick den flytande stugan hade de det tufft. Kanterna på dammen vid centralstationen är så höga att ungarna inte kan ta sig upp innan de lärt sig flyga. Flera av ungarna dog.
  • Änderna får allt de behöver – tak över huvudet, soldäck och mat.

År efter år kommer andmamman tillbaka och föder upp nya ungar i dammen vid centralstationen. Och Mehdi Attabipour, kioskägare intill, ger dem lika mycket omsorg varje gång.

– De är som min familj, säger han.

Annons

Nej, det går ingen nöd på andfamiljen som simmar i den konstgjorda dammen på baksidan av centralstationen i Gävle. En tågresenär på genomresa slog i går larm till GD om att ungarna inte kan ta sig upp eftersom kanterna är för höga. Och det stämmer visserligen.

Men sedan kommunen för fem år sedan fixade en flytande ö med ett litet hus som änderna kan gå in i så klarar de sig.

– De har det hur bra som helst. Ingen behöver oroa sig, säger Mehdi Attabipour som matar dem flera gånger om dagen och även kommer förbi ibland på kvällarna för att försäkra sig om att de har det bra.

Innan änderna fick den flytande ön hade de det tuffare. När de nykläckta ungarna väl hade kommit ner i vattnet kunde de inte göra som mamman och flyga upp igen. Mehdi Attabipour hittade ungar som dött i det kalla vattnet. Hans provisoriska landgång var ofta borta på morgonen.

– Jag är så glad att kommunen hjälpte till, säger han och berättar att han själv målat stugan och försett den med en liten flagga.

Andmamman anländer till dammen ungefär samma tidpunkt varje år. Hon ruvar på äggen i en gräs-slänt intill. När ungarna kommit ut följer de henne nästan genast ner i vattnet. Lite senare på året kommer ytterligare två familjer till dammen. Mehdi Attabipour ser ungarna växa upp och lämna vattendraget när de lärt sig flyga.

– Det är så underbart! säger han.

Mer läsning

Annons