Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...men nytt avtal ska göra integrationen effektivare

GÄVLESnabbare kontakt med arbetsmarknaden skulle leda till bättre integrationen för flyktingar och invandrare.

Annons
Det anser Gävle kommun, arbetsförmedlingen och
Migrationsverket och hoppas att en gemensam överenskommelse mellan myndigheterna ska göra susen.
- Att förkorta vägen till arbete är en svår och viktig uppgift. Vi kan knappast sitta i var sitt bås och göra det, säger Elisabeth Engström-Steen på arbetsförmedlingen i Gävle.
Det nya avtalet, som gällt i en månad, benar ut vilken myndighet som ansvara för bland annat introduktionsplaner, rådgivning, samhällsinformation och praktikplatser.
Förhoppningen är att den tydligare rollfördelningen ska göra integrationsarbetet både snabbare och effektivare.
- Valrörelsen visade tydligt vilken viktig fråga integrationen är. Att det blivit en het fråga beror på att integrationsarbetet gett lite svajigt resultat tidigare, säger Tommy Berger, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Även asylsökande
Kommunen och arbetsförmedling samarbetar sedan
tidigare inom verksamheten "Chinook". Där ingår alla invandrare som inte uppnått godkänd nivå inom Sfi-utbildningen, svenska för invandrare, och erbjuds istället någon form av sysselsättning.
Samarbetet ska nu utvidgas för att även omfatta asylsökande som ska få möjlighet att delta i verksamheten oavsett om de får stanna eller inte.
- Som asylsökande kan du få gå och vänta mellan två månader upp till tre år på ett besked. Nu behöver de
inte gå hemma och slipper kanske skolas in i ett bidragsberoende, säger Wolther Planck, Socialtjänst Gävle.
Exempelvis ska asylsökande erbjudas praktik- eller lärlingsplatser eller att påbörja svenskautbildningen.
- Då har både vi och de asylsökande tjänat tid om de sedan får stanna. Skickas de hem igen har de kunskap med sig och det är ingen tung börda att bära, säger Robert Larsson, chef på Invandrarcentrum.
Ett liknande avtal finns redan på central nivå mellan Migrationsverket, Skolverket, Integrationsverket, Arbetsmarknadsstyrelsen och Svenska kommunförbundet.
- Men det är ute på fältet, på lokal nivå, som jobbet sker. Därför har vi skrivit en lokal överenskommelse. När vi vrider fokus bort från vår egen organisation och riktar den mot individen hoppas vi nå bättre resultat, säger Tommy Berger.

ANNA HÖGLUND

Mer läsning

Annons