Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer bråk sedan Östers väktare drogs in

/
  • Foto: STEFAN ESTASSY Ett sopigt Öster. Det är värre än nånsin i området tycker Ethel Wahlman, som bott här i 33 år. De väktare som funnits på Öster har dessutom, utan förvarning, dragits in.

GÄVLEÅterigen samma gamla elände på Öster. Väktarna, som gav viss trygghet och hopp inför områdets framtid, är borta.

Annons
- Plötsligt såg man dem inte längre. Inget anslag eller någon information. Däremot har vi fått lappar om hyreshöjning i brevlådorna. Nu bråkas det och förstörs igen, säger Ethel Wahlman, som bott på Öster i 33 år.
Hans Nilvander, platschef på Securitas i Gävle, bekräftar att Gavlegårdarna dragit in verksamheten.
- Ja, det är tråkigt. Vi fick uppfattningen att området blev lugnare och skadegörelsen minskade av att vi var där. Jag tror många tyckte om oss där, säger han.
För två månader sedan drogs väktarna in efter att ha funnits i området i knappt ett år. Väktarprojektet var det enda i sitt slag i Gävle.
- Bomiljöväktare finns i storstäderna. Det har visat sig fungera jättebra. Men det var lite väntat att det skulle tas bort på Öster eftersom vi bara fick uppdrag på en månad i taget, säger hans Nilvander.
Gavlegårdarnas vd Jan Hugg känner inte till indragningen.
- Det är något som jag inte är uppdaterad på och därför tyvärr inte kan kommentera. Men har de dragits in så måste man väl ha tyckt att det har blivit bättre på Öster, kan jag tänka mig.
Han hänvisar till distriktschef Susanne Persson, som Gefle Dagblad dock inte lyckas nå. Gavlegårdarnas förvaltare på Öster, Håkan Svedlund, vill inte kommentera saken på en söndag.
- Det här är inte min arbetstid. Det ska du respektera, säger han.
Ethel Wahlman tycker att Öster gått från dåligt till sämre.
- Det är otäckt här nu, särskilt på kvällar och nätter. Jag vågar inte längre gå ut på samma sätt. Riktigt synd är det om de äldre som bor här.
Men Gavlegårdarna ger en annan bild. Det stadsdelsförnyelseprojekt, som just nu pågår området, ska ha gett goda resultat.
- Öster har ett oförtjänt dåligt rykte, säger Hans Helmerson, som är Gavlegårdarnas projektledare för stadsdelsförnyelsen.
Han säger att antalet outhyrda lägenheter har minskat, liksom störningsanmälningar från hyresgästerna. Det tror han till stor del beror på att man anordnat aktiviteter för de boende och en kvarterslokal som numera finns på Öster.
- Vi satsar mycket på den sociala biten. Nästa steg är fasaderna. Belysningen har vi också en plan för, säger han.
Ethel Wahlman har inte märkt av någon förnyelse i positiv bemärkelse.
- Det är sopor överallt. Porten har varit trasig i två veckor. Jag har haft tre källarinbrott den senaste tiden. Som tur är är jag inte så lättstörd, men brukar vakna när de gör bilinbrott utanför, säger hon.
Hon saknar väktarna.
- Polisen kan ju inte vara här hela tiden. Väktarna var bra. De syntes och höll koll så att de inte kunde slå sönder saker hela tiden.
Men Hans Helmerson tror att Öster kan bli tryggt och snyggt.
- Det är jag övertygad om. Det är väldigt subjektivt hur man upplever sin boendemiljö. Det finns folk som bott här i 20 år och trivs. Det är lite skräpigt nu och då, folk ställer sopor där det passar dem. Sen är det vissa trappuppgångar som inte fungerar. Men så ser det ut i alla bostadsområden.

SOFIA ÖHLANDER

Mer läsning

Annons