Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Mer folk än i julottan”

/

Åtminstone 100 personer kom i går kväll till det öppna mötet i församlingshemmet, som kyrkorådet i Hamrånge bjudit in till. Många undrade hur en miljon kronor kunde försvinna i misslyckade fondaffärer. Några undrade om en kyrkoherde som försvann.

Annons

Mer folk än vid julottan, kommenterar någon spontant. Och självaste biskopen, Ragnar Persenius, hade tagit sig till församlingshemmet i Bergby i går.

En stor del av tiden gick åt till kyrkorådets förklaringar kring fondaffärerna för fem år sedan som kostade församlingen en miljon kronor. Några undrade varför informationen om affärerna varit så knapphändiga.

– Det är polisanmält av oss och utreds av ekobrottsmyndigheten. Vi har inte försökt att dölja något, sa Peter Rosén, suppleant i kyrkorådet.

Mycket handlade om att rådet visserligen röstade om frågan, men att några valde att lägga ned sina röster. Vad innebar de nedlagda rösterna; att man i praktiken röstar ja eller nej. Det tvistades det om, tills biskopen fick gripa in.

– Om man reserverar sig, då säger man nej. Om man avstår från att rösta, då ställer man sig utanför men har varken sagt ja eller nej. Det är jättetragiskt det som hänt. Det visar hur utsatta vi är på dagens kapitalmarknad. Det är i stort sett bara Svenska kyrkan på nationell nivå som kan ta en experthjälp i såna här frågor. Därför måste vi ha medkänsla i detta. Det är oerhört svårt, sa Ragnar Persenius.

Några tyckte att dragningen av alla detaljer i de många turerna blev tradiga.

– Den här interna munhuggningen med fikonspråk, sifferexercis och olika inblandade personers relationer med varandra kan för oss vanliga församlingsmedlemmar bli lite tröttsam. Kan vi möjligen lämna den därhän och låta den utredas i ett annat sammanhang?

Någon frågade om kyrkoherden Rickard Berggren, som slutat på egen begäran med omedelbar verkan.

Ragnar Persenius poängterade tydligt att Rickard Berggren inte på något sätt utreds för oegentligheter och att han aldrig ifrågasatts i sin roll som präst och kyrkoherde.

– Det handlade i stället om ledarskapsfrågor och arbetsmiljöfrågor, inget annat.

Församlingsmedlemmen Eva Svedin-Björklund, som startade en namninsamling till stöd för Rickard Berggren, tycker att han blev orättvist behandlad.

– Ja, det tycker jag. Jag upplever att Rickard har haft väldigt starkt stöd, i alla fall bland dem jag kommer i kontakt med ute på byn, säger hon.

En av mötesdeltagarna konstaterade att det där med pengar engagerar.

– Ja, inte vet då jag om det har varit så här mycket folk i julottan nån gång... Det visar att pengar intresserar folk. Vi kanske blir en bättre församling om vi är lite fattigare. Om pengarna vore mindre viktiga än att vi bryr oss om varandra. Inte vet jag, men pengarna är ju borta i alla fall.

Mer läsning

Annons