Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metria blir statligt bolag

På måndag börjar Metria sitt nya liv som statligt bolag. Det firar personalen med tårta och champagne på huvudkontoret i Gävle.
– Nu ska vi se till att vi blir ett lönsamt bolag, säger Karin Annerwall Parö, tillträdande vd för Metria.

Annons

Metria är till och med i dag en division inom Lantmäteriet, men blir från och med den 1 maj ett självständigt bolag, helägt av staten. Banden med Lantmäteriet kapas både bildligt och bokstavligt. Dörren mellan Metria och Lantmäteriet på huvudkontoret i Gävle stängs och Lantmäteriet behåller nycklarna.

Det betyder inte att alla förbindelser stängs av. Lantmäteriet förblir både leverantör, kund och samarbetspartner med Metria, till och med i viss mån konkurrent. Men medan Lantmäteriet är en leverantör av råa geografiska data, är Metria ett bolag som ska leverera utvecklade tjänster och produkter på en konkurrensutsatt marknad.

– Ska vi sälja det ska vi sälja det förädlat.

För Metrias del handlar det till exempel om mätservice och detaljkartor, kart- och fastighetsdata, dataförädling och analyser.

– Den stora skillnaden är att vi inte längre är en myndighet. Nu är fokus på att vi ska vara långsiktigt lönsamma, säger Karin Annerwall Parö.

Det nya bolaget har 320 anställda, ett 40-tal av dem vid huvudkontoret i Gävle, resten på 34 andra kontor runt om i landet. Processen från myndighet till bolag har inneburit månader av förberedelser ända sedan det formella beslutet togs. Alla kunder har kontaktats och fått information om förändringen, men några stora förändringar i Metrias verksamhet blir det inte.

Kunderna återfinns bland annat inom infrastruktur, skog, kris och försvar samt kommuner och övrig offentlig sektor. Alla de stora bankerna i Sverige hämtar också data från Metria.

Karin Annerwall Parö har varit med i processen sedan januari, och har tidigare bland annat varit vd för Swecos installationskonsulter, Sweco Systems. Sedan 2009 är hon ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA.

Mer läsning

Annons