Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Micke hyrde ut svart

/
 • Tendensen är tydlig. Gavlegårdarna kommer på allt fler hyresgäster som olovligen hyr ut sina lägenheter i andra          hand. En del gör det av omsorg för nära och kära, andra gör det för att profitera på en allt tuffare hyresmarknad i Gävle.

Micke hyrde ut sin lägenhet svart och blev ertappad. Han är en av rekordmånga hyresgäster som Gavlegårdarna anmälde till Hyresnämnden under maj månad. För honom handlade det inte så mycket om pengar som att försöka behålla ett svåråtkomligt förstahandskontrakt.

Annons

I juli förra sommaren fick Micke efter tio år i Gavlegårdarnas bostadskö en tvåa mitt i centrala Gävle. Som Uppsalabo hade han varit förutseende. När hans föräldrar blivit till åren ville han ha en lägenhet i Gävle eftersom de behövde hans hjälp allt mer.

Samtidigt sa hans bostadsrättsförening nej när han ville hyra ut lägenheten i Uppsala. Det blev för dyrt för honom att betala för två bostäder samtidigt och Gavlegårdarna satte sig på tvären när han ville hyra ut lägenheten i Gävle i andra hand.

Enligt reglerna skulle han först bo där permanent i sex månader innan någon andrahandsuthyrning ens kunde komma i fråga.

En kompis behövde någonstans att bo och de kom överens om att kompisen skulle hyra lägenheten av Micke trots att det inte var tillåtet. För hyresvärden presenterades det som om Micke hade fått en inneboende, men i själva verket var Micke bara där på helgerna.

Efter ett par månader hittade kompisen en annan lägenhet, men föreslog då att Micke skulle skaffa en ny ”inneboende”, en 20-årig tjej som ville flytta hemifrån.

Till Gavlegårdarna sa Micke att han fått en ny inneboende, men mellan dem båda skrevs ett andrahandskontrakt utan hyresvärdens vetskap. Hon hyrde lägenheten svart av honom mellan augusti och april innan Gavlegårdarna fick nys om hur det låg till.

– Jag gav upp den direkt, jag orkade inte ta strid. Jag hade berättat att jag hade en inneboende, men när Gavlegårdarna förstod att hon hade bott där ensam ville de säga upp kontraktet, berättar Micke.

Tjejen som hade hyrt av honom tog kontakt med hyresvärden i hopp om att hon skulle få ta över hans lägenhet. Riktigt så blev det inte, både hon och Micke fick i stället ett par dagar på sig att packa och flytta därifrån.

– Hon var dum nog att berätta för Gavlegårdarna att hon bodde där, hon hoppades väl på att hon skulle få lägenheten ändå. Jag trodde det skulle gå vägen.Så här har jag gjort flera gånger i Uppsala och det har aldrig varit några problem. Men nu räknar Gavlegårdarna det som att hon har varit en olovlig andrahandshyresgäst.

Ett vanligt knep bland de som hyr ut sina lägenheter svart är att de skriver in andrahandshyresgästen som sambo, fast det egentligen inte finns någon samborelation. Enligt Gavlegårdarna blir det då mycket svårt att få reda på om olovlig uthyrning sker.

– Det var dumt. Nu i efterhand har jag förstått att jag borde ha gjort så i stället, men riktigt så beräknande är jag inte, skrattar Micke.

Enligt en källa på Gavlegårdarna ska Micke dessutom ha tagit ut en ockerhyra på 1 000 kronor i månaden för lägenheten, men han själv menar att hyran var skälig.

– Nej, jag tog 2 600 kronor utöver hyran under den här perioden och det var för att täcka kostnaderna för el. Dessutom var de så kallt i vintras att jag nog betalade mer än så för elen i alla fall.

Han säger att det finns en marknad för svarta andrahandskontrakt i Gävle, efterfrågan på små lägenheter är stor och det är inga problem att hitta de som vill hyra.

– Det är klart att det blir så här. Gavlegårdarna är ensam herre på täppan. Det finns knappt några andra att hyra av och Gavlegårdarna tjänar egentligen inget på att det byggs fler små lägenheter när de kan höja hyrorna vartefter och dessutom tumma på underhållet av fastigheterna. Mörkertalet är nog stort, det är få de kommer på. I ärlighetens namn är de nog inte så angelägna om att kontrollera det här heller, de struntar nog egentligen i vem som betalar bara pengarna kommer in.

Mer läsning

Annons