Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikayla grep in och stoppade ett rån

/
  • Mikayla Kibsgaard reagerade direkt när hon såg att mannen på tunnelbanestationen blev rånad. Insatsen gjorde henne snabbt till hjälte, både hos polisen och hos allmänheten.

Mikayla Kibsgaard har blivit hela Sveriges hjälte efter att ensam ha ingripit mot två rånare på en tunnelbanestation i Stockholm. Efter beröm från polisen och en rad medieintervjuer var hon i Gävle i går för en biljardtävling.

– Det är bara trevligt att jag kunde hjälpa till, säger hon.

Annons

Klockan var halv sex på morgonen i förrgår när Mikayla Kibsgaard stod på perrongen på Medborgarplatsens tunnelbanestation. En bit ifrån henne låg en ung man på en bänk och sov.

När tåget kom in på stationen klev två män i 30-årsåldern av tåget, gick fram till mannen på bänken och stal hans plånbok. När de började gå därifrån ingrep Mikayla.

– Jag gick fram till dem och sa att den där plånboken kan ni lägga tillbaka med en gång. De tittade lite konstigt på mig, säger Mikayla Kibsgaard.

Men männen gjorde som hon sa och försvann sedan från platsen. Mikayla väckte mannen på bänken och talade om vad som hänt.

– Han var väldigt tacksam, säger Mikayla Kibsgaard, som också fick mycket beröm av polisen, som kom till platsen. Mikayla Kibsgaard hade lånat mannens mobil och gjort en polisanmälan.

Sedan dröjde det några timmar innan hennes insats blev en riksnyhet. Det började med att Södermalmspolisen lade ut händelsen på Facebook, under rubriken ”Civilkurage”. På kvällen ringde polisen upp och frågade om de fick lämna ut hennes telefonnummer till de medier som ville veta mer.

– Sedan dess har det gått i ett kör, säger Mialyla Kibsgaard, som har fått ge åtskilliga intervjuer.

På Facebook hade 68 000 personer i går kväll ”gillat” hennes insats.

Själv tycker hon inte att det hon gjorde var så märkvärdigt. En del av uppståndelsen tror hon kanske bottnar i det som hände i tunnelbanan för några veckor sedan. Då ramlade en man ner på spåret, filmad av en övervakningskamera. En annan man hoppade också ner på spåret, men inte för att hjälpa till utan för att råna den hjälplösa mannen.

Att de båda männen den här gången gav med sig och lämnade tillbaka plånboken kan knappast förklaras med att de blev skrämda. Mikayla Kibsgaards 157 centimeter i strumplästen är inte direkt skräckinjagande.

– Jag tror nog att de kände på sig att de gjort något fel, något de skämdes för.

Att hon ingrep, trots risken för att själv försätta sig i en farlig situation, förklarar hon med att hon helt enkelt bara reagerade. Rädd var hon i alla fall inte.

– Hade jag varit rädd, hade jag inte gjort det. Du får extra adrenalin när du ser något som är så fel.

Mikayla Kibsgaard vistas en hel del i Gävle, där hon har många vänner. Om några dagar åker hon tillbaka till sina föräldrar i Norge.

Hon vill inte direkt rekommendera andra att göra som hon gjorde, men hon hoppas att alla skulle reagera på något sätt om de fick se något liknande.

– Jag hoppas att de gör något, och inte bara står och ser på. Men vad du ska göra är ditt val.

Mer läsning

Annons