Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Milboskolans föräldrar vill ha kvar högstadiet

/
  • Lisa Alneroth och Annika Löfgren i skolhusrådet hade bjudit in Åsa Wiklund-Lång och förvaltningschef Frank Stoor för att få höra hur de tänker när de lägger ner Milboskolan för att satsa på en ny stor högstadieskola på Vallbacksskolan. Många föräldrar kom till mötet för att få svar på sina frågor.
  • Annika Löfgren vill se en satsning på Milboskolan. Hon tyckte att politikerna presenterat ett förslag utan att berätta hur de tänkt för berörda.
  • Lasse Rosenholm tror att det blir problem med trafiken runt Vallbacksskolan.

Hur tänker ni? Den frågan ville föräldrar till Milboelever ha svar på av politikerna i går kväll.

Mötet handlade så klart om den föreslagna nedläggningen av högstadiet.

Annons

Om två veckor ska barn- och ungdomsnämnden fatta beslut om Gävleskolornas framtid. Politikerna är eniga om att satsa på en ny storskola för högstadieelever i Vallbacksskolan. Då kommer flera andra högstadieskolor att avvecklas, däribland den i Hille.

Men föräldrarna vill ha Milboskolans högstadium kvar, nära hemmen.

– Det är så bra att det är från dagis till högstadiet, säger Lisa Alneroth i skolhusrådet med barn i förskolan och ettan.

Hon tycker skolan är trygg. Rådet har gjort en enkät där 90 procent av de svarande föräldrarna inte vill ha en central högstadieskola. De flesta kan tänka sig Stigslundsskolan och åtta av tio att byta till friskola. De har också samlat in 250 namn för Milboskolan.

Argumentet att samla resurserna på en stor skola för att bättre kunna hjälpa eleverna håller Lisa Alneroth inte med om.

– Man syns inte på en stor skola.

Annika Löfgren i skolhusrådet säger att de vill veta hur politikerna tänker sig det hela, det är därför de bjudit in dem.

– Vi har inte fått svar på några frågor. Det kanske blir jättebra, men då vill vi veta det.

Föräldrarna ville bland annat få svar på varför elever från norra området måste bussas förbi skolor som blir kvar och hur skolskjutsen ska gå till. Lisa Alneroth säger att många kommer att hämta barnen för att de ska hinna till sina aktiviteter.

– På Vallbacksskolan är det trafikkaos redan i dag, säger föräldern Lasse Rosenblom.

Enligt Åsa Wiklund-Lång, S, ordförande i nämnden, kommer kommunen att få en ökad skolskjutskostnad på cirka 100 000 kronor. Hennes förhoppning är att bussarna ska gå på ett sådant sätt att elevernas restid inte blir så lång.

Med en ny stor skola kan kommunen samordna för att kunna ha legitimerade lärare och erbjuda bra stöd.

Milboeleverna får inte plats i dag på Stigslund, men upptagningsområdena utreds nu så det kan bli en möjlighet, säger Åsa Wiklund-Lång.

Efter mötet tyckte Lisa Alneroth att de fått svar på många frågor, men är besviken att Milboskolan inte blir kvar.

– Alla fick säga sitt. Sedan att de redan har bestämt sig tycker jag är skitdåligt.

Skolhusrådet har fått en inbjudan att delta i arbetet med Vallbacksskolan, men hon ska tacka nej eftersom hon inte vill att hennes barn ska gå där.

Åsa Wiklund-Lång säger att föräldrar också kom fram och ville vara med att utveckla Vallbacksskolan.

– Det finns en enighet om att vi vill satsa på en ny skola. Jag ser inte förutsättningar att bygga vidare på Milboskolan.

Före nämndmötet ska de besöka de övriga högstadier som avvecklas, Nynäs montessori, Sörby och Steneberg.

Mer läsning

Annons