Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljard ska få tåg att gå i tid

De senaste två vintrarna har varit svåra för tågresenärer över hela landet. Till denna säsong gör SJ och Trafikverket en kraftansträngning för att motverka ytterligare en vinter fylld med stora problem i tågtrafiken.

Annons

– För vår del är vi bättre utrustade än på länge, säger Sven-Ingvar Håkansson, pressinformatör på SJ.

SJ har jobbat med att skapa bättre kapacitet för avisning av tågen eftersom de har tillgång till fler tåghallar än förra året. De har även försökt förstärka X2000-vagnarna och dubbeldäckstågen för att dem ska kunna klara av hårdare förhållanden. Bland annat har fronterna på dubbeldäckstågen förstärkts.

– Vi har lagt ner minst 200 miljoner på arbetet inför vintern, säger Sven-Ingvar Håkansson.

SJ har även satt upp en beredskapsorganisation som hela tiden står stand-by för eventuella krissituationer.

Det kommer också att finnas en utökad personalstyrka både i telefonsupporten och på de större stationerna där det finns SJ-butiker.

För att förbättra kommunikationen bland personalen har SJ även tagit fram en speciell personal-applikation för deras mobiltelefoner.

Om det vanliga kommunikationssättet krånglar så förväntas ”appen” vara en lösning.

Trafikverket blev tilldelat 800 miljoner av regeringen för att förbättra tågtrafiken under 2011.

På Trafikverket har förberedelserna inför vintern handlat om att förbättra trafikinformationen som inte fungerade förra säsongen.

Tidtabellsskyltar och röstutrop har setts över och förbättras. Systemet för röjning och plogning kring spåren har även bättrats.

Peter Behrman, pressinformatör på Trafikverket, vill dock tona ner förväntningarna inför vintern och menar att resenärerna inte kan förvänta sig för mycket.

Trafikverket har gjort upp färdiga planer för vilka tåg som kommer att behöva ställas in om problem uppstår.

– Det blir ju så att pendeltågen ställs in först. Fjärrtågen kommer att prioriteras, precis som viss godstrafik, säger Peter Behrman.

Både SJ och Trafikverket menar att samarbete är en viktig del för att undvika en liknande situation som under de senaste vintrarna.

SJ:s pressinformatör Sven-Ingvar Håkansson påpekar att samarbetet med Trafikverket framförallt är väldigt viktigt när det gäller plogningsarbetet.

– SJ kan inte lösa allt, säger han.

Mer läsning

Annons