Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljarder kan satsas på naturgas i Gävle

/
  • Ett tankfartyg från Qatari Liquid Natural Gas lastar flytande naturgas i Qatar. Liknande fartyg kan komma att angöra Gävle.

Flytande, iskall naturgas är hett i Gävle. Nu vill både norska Skangass och svenska Swedegas bygga en terminal för gasen i Gävle hamn.

– Antingen bygger Skangass eller så bygger vi, säger Swedegas vd, Lars Gustafsson.

Annons

Det låga priset på flytande naturgas, LNG, har snabbt förvandlat gasmarknaden till en tummelplats för stora investerare. AGA har byggt Sveriges första LNG-terminal i Nynäshamn, bolagets kanske största investering någonsin.

Skangass har redan börjat bygga en naturgasterminal i Lysekil, och har i över ett och ett halvt år fört diskussioner om att bygga en terminal i Gävle. Förstudien är inte klar men mycket tyder på att företaget är berett att gå vidare med en formell tillståndsansökan nästa år.

– Jag kan säga så mycket att det ser väldigt intressant ut. Målet ligger fast, att ha en LNG-terminal i Gävle 2015, säger Michael Pettersson på Skangass.

Han är medveten om att Swedegas också uttryckt intresse för att bygga en terminal i Gävle.

– Vi vet om varandras planer, säger Michael Pettersson.

I Göteborg planerar Swedegas att bygga en terminal för LNG tillsammans med Preem, men Gävle är också intressant för bolaget, numera ägt av det Wallenbergdominerade riskkapitalbolaget EQT.

Swedegas vill bygga en terminal som kan användas av alla leverantörer av naturgas. De stora industrierna i Bergslagen, Sandvik och Ovako i Hofors är möjliga användare. SSAB i Borlänge använder redan naturgas i en del av sin produktion.

– Det finns en stor potential i regionen, säger vd:n Lars Gustafsson.

En terminal för flytande naturgas skulle också kunna betjäna fartygstrafiken, som i naturgasen har ett prisvärt alternativ när kraven på begränsade svavelutsläpp har skärpts. Men enligt Lars Gustafsson finns det bara utrymme för en LNG-terminal i Gävle hamn.

Flytande naturgas kan ersätta både olja och gasol och är dessutom en nödvändig komplettering till regionens satsning på biogas.

Biogas produceras redan vid Duvbackens reningsverk i Gävle och planer finns också på biogasproduktion vid avfallsanläggningen i Forsbacka. Men biogasen kräver ett komplement som är mer leveranssäkert. Där kommer naturgasen, i det här fallet flytande gas, in i bilden.

Planen är att förse industrier och andra användare med naturgas, och skapa en infrastruktur som gör det möjligt. Tidigare försök i den riktningen har stupat på att investeringarna blivit för dyra. Nu har det låga priset på LNG gjort satsningar högintressanta, för industrier och för gasleverantörer.

– Vi ser det som oerhört viktigt för regionen, säger Lars Gustafsson.

Mer läsning

Annons