Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbedragare togs i Valbo

Den 27-årige stockholmarens bedrägeriturné tog honom till Örebro, Västerås och Uppsala – men i Valbo tog det stopp.

Annons

Den 26 mars ertappades 27-åringen med att försöka lura till sig kredit på varor värda cirka 89 000 kronor från Elgiganten i Valbo. Han anhölls av åklagare och testade positivt för kokain.
Bedrägeriförsöket i Valbo är ett av de få brott som 27-erkänner i åtalet som omfattar 13 punkter av bedrägerier och bedrägeriförsök.
Genom förfalskad identitetshandling utgav sig 27-åringen för att vara någon annan, och tecknade kreditavtal med butiker och bilsäljare. I slutet av februari drog han i gång bedrägerierna på en klockbutik i Globen, där han filmades av övervakningskamera samtidigt som han lurade till sig en klocka värd cirka 44 000 kronor.
Han ska sedan ha misslyckats med ett annat klockbedrägeri innan han började intressera sig för bilar istället. Den 7 mars ska han ha beviljats kredit och lyckats lura till sig en bil värd cirka 300 000 kronor från en bilhandlare i Sundbyberg.
I Örebro slog han till mot Elgiganten, i Västerås mot Mediamarkt och Ikea, och även mot möbeljättens varuhus i Uppsala. Vid samtliga tillfällen ska han ha fångats på bild av övervakningskameror.
Han begav sig sedan tillbaka till Stockholm där han lurade till sig ett par bilar och en klocka – innan han beslutade sig för att försöka i Valbo.
Sammanlagt har 27-åringen lyckats teckna kreditavtal för varor värda cirka 1,4 miljoner kronor.
Bevisningen är god. Det finns sakkunnighetsutlåtanden från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, om att det är 27-åringen som undertecknat kreditavtalen och att han gjort det med hjälp av förfalskad id-handling. Det finns även telefonanalys som visar att hans mobil använts vid brottsplatserna i samband med bedrägerierna. I flera av fallen har 27-åringen kunnat identifieras av säljare eller genom övervakningsfilm.

Mer läsning

Annons