Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonböter för hamnen

Gävle hamn måste betala 2,14 miljoner kronor till Bygg & Miljö för att man tjuvstartat bygget av ett magasin innan bygglovet var klart.

Annons

En tjänsteman från Bygg & Miljö åkte ut till Gävle hamn för att kontrollera om magasinet stod kvar när sammanträdet började. Hade hamnen valt att demontera byggnaden skulle sanktionsavgiften inte ha kunnat utdömas.

Men som väntat stod magasinet kvar. Därmed kunde politikerna i byggnads- och miljönämnden utdöma den rekordhöga byggsanktionsavgiften.

– Vi har varit väldigt noga med att följa lagen, och att se till att alla behandlas lika oavsett om det handlar om privatpersoner eller om ett kommunalt bolag, säger Jörgen Edsvik, S, ordförande i Byggnads- och miljönämnden.

Pengarna går till Bygg & Miljö och motsvarar nästan fyra tjänster under ett år. Men vad de ska användas till är oklart.

– En av tankarna med lagen är att kommunerna ska få resurser så att man har råd att bedriva tillsyn. Det har man inte haft tidigare. Men vi är lite yrvakna och vet inte om vi kan bygga upp en organisation som bygger på att vi kan utdöma byggsanktionsavgifter, säger Elisabet Jonsson, förvaltningschef på Bygg & Miljö.

– Det skulle kanske verka konstigt, för egentligen vill vi att folk ska följa lagen. Det bästa vore om man kunde fondera pengarna på något sätt, säger Jörgen Edsvik, S.

Den nya plan- och bygglagen trädde i kraft i våras och ger kommunen tio veckor på sig att behandla ett bygglov, räknat från att alla handlingar har lämnats in. Gävle hamn lämnade in de sista handlingarna till sin bygglovsansökan för två nya magasin den 8 augusti och började bygga det ena av magasinen sex veckor senare, fjorton dagar innan byggnads- och miljönämnden hade det möte där bygglovet skulle behandlas.

I den nya lagen har avgifterna för svartbyggen höjts kraftigt.

– Jag hoppas att den här typen av kraftfulla effekter leder till att folk förstår att man måste följa reglerna. Om man tyckte att det var okej förut att småfuska måste man inse att nu blir det dyrt, säger Jörgen Edsvik.

Mer läsning

Annons