Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner flyttades till anhörigs konto

/
  • Kvinnan som misstänks ha förskingrat från kommunen är fortfarande försvunnen och därför fick hennes försvarsadvokat sitta ensam under häktningsrförhandlingarna.

(Ny version24/1) Stolen bredvid ­advokat Gustaf Andersson gapade tom.

Men hans försvunna ­klient häktades för miljonförskingringen av skattebetalarnas pengar.

– Det gick som förväntat, sa han.

Annons

I går eftermiddag häktades tjänstemannen av Gävle tingsrätt som på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.
Det var väntat.

Mer oväntat var att vice chefsåklagare Ulf Back yrkade på att tillgångar värda 20 miljoner kronor, motsvarande de försvunna kommunpengarna, ska beslagtas av tjänstemannen.

I förhandlingen om kvarstad förklarade åklagaren att det är för att kunna säkra pengar för det framtida skadestånd som kommunen kan tänkas få.

Har du några realistiska förhoppningar om att kunna beslagta tillgångar värda så mycket pengar av tjänstemannen?
– Nej, löd det korta svaret från Ulf Back under en paus i förhandlingarna.

Om tingsrätten beslutar att bevilja kvarstad, klockan elva på förmiddagen i dag, blir det sannolikt tjänstemannens bostadsrätt och bilar som tas i beslag.

Endast 20 000 fanns kvar på hennes lönekonto. Pengarna är i nuläget lika försvunna som tjänstemannen själv.
– Vi har spårat en överföring på sju miljoner kronor till en anhörigs konto som hon förfogat över, sa Ulf Back.

Från det kontot ska pengarna ha konsumerats. Den anhöriga har själv inte kunnat använda kontot och är inte misstänkt för brott.

Gustaf Andersson gjorde sitt bästa för att försvara en klient som varit spårlöst försvunnen sedan den 12 november.
– Hon förnekar gärningen och bestrider häktningsyrkandet, sa han.

Efter att ha läst igenom utredningsmaterialet menade advokaten att flera alternativa förklaringar kan finnas till de försvunna miljonerna.
– Det kan finnas fler gärningsmän och därför är det viktigt att jag får kontakt med min klient så att hon kan bemöta åklagarens påståenden, sa advokaten, som på nytt vädjar till tjänstemannen att höra av sig.

Här skulle tjänstemannen ha suttit – men stolen bredvid advokat Gustaf Andersson gapade tom. I dag ska tingsrätten meddela om tjänstemannens tillgångar ska beslagtas eller inte.

Nästa sannolika steg för vice chefsåklagare Ulf Back är att begära kvinnan internationellt efterlyst. Så länge hon är försvunnen kan hon inte delges misstanke och åtal kan därmed inte väckas.

Mer läsning

Annons