Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner ska satsas för att få färre lärare

Det kostar att spara. 21 miljoner kronor extra vill utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ha för att kunna minska personalen.

Annons

– Vi vill lösa övertaligheten med naturliga avgångar så långt det är möjligt, säger handläggare Hans Brandén.

Precis som andra nämnder måste utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden minska sin budget med 1,5 procent under de kommande åren.

– Det är det lilla för oss. Den stora utmaningen är krympande elevkullar som vi måste anpassa oss efter, säger ordförande Peter Bergström, S.

Hur många färre gymnasieelever som antas i år vet förvaltningen först i juli. Men en sak är säker: Lärarkåren inom gymnasieskolan måste krympa rejält framöver.

Under onsdagens möte beslutade nämnden att äska sammanlagt 37 miljoner kronor utöver de ekonomiska ramarna för åren 2013-2016. 21 miljoner ska användas till ”särskilda omställningsåtgärder” vilket kan innebära förtidspension eller avgångsvederlag.

Först när dessa möjligheter är uttömda blir det tal om uppsägningar på grund av arbetsbrist. Övriga extrapengar ska gå till den nationella idrottsutbildningen och till Vasaskolans program med internationell profil.

På nämndens bord låg också tre ansökningar om att starta gymnasiefriskolor i Gävle. Utbildningsanordnarna är IT-gymnasiet Sverige, Plusgymnasiet och Praktiska Sverige.

Beslutet blev att yrka på avslag för samtliga.

– Det finns redan en överetablering i Gävle samtidigt som elevantalet kommer att krympa. Fler gymnasieskolor kan leda till att existerande friskolor eller kommunala gymnasieskolor får lägga ner, säger Peter Bergström.

Mer läsning

Annons