Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till Gävles broar

Gävle är en stad vid och kring vatten och broarna över vattnet är många. Men de hårt belastade övergångarna börjar bli ålderstigna och de mår också därefter. Nu väntar flera av dem på att rustas upp.

Annons

Flera av Gävles broar, som i sin nuvarande form i regel uppförts under tidigt 1900-tal eller rentav på 1800-talet, har inte restaurerats på länge och är följaktligen i stort behov av underhåll.

En av gamlingarna är Oscarsbron över Testeboån vid Strömsbro, som också står närmast på tur för en reparation.

Tekniska kontoret har avsatt 3,5 miljoner kronor i sin investeringsbudget för en mindre ombyggnad som ska börja i mitten av maj.

– Vi ska renovera kantbalkar och räcken, det har funnits ett behov av det under en längre tid. Bron kommer inte att vara avstängd under tiden men hastigheten kommer att sänkas, säger projektledaren Kai Olsson, gatuingenjör på Gävle kommun.

Ombyggnaden av bron är planerad att hålla på till mitten av oktober.

Betydligt större projekt är den kommande totalrenoveringen av Avabron, planerad till 2016, och Bäckbron på Bäckvägen i Valbo.

I ett ettårigt projekt som beräknas kosta nästan 20 miljoner kronor och som drar igång antingen 2012 eller 2013 måste Bäckbron rivas och ersättas av en helt ny bro.

Under våren har kommunen och länsstyrelsen hållit ett samråd om påverkan på vattenverksamheten inför det utslag från miljödomstolen som behövs för att man ska kunna gå vidare.

En bro som är i så dåligt skick att den borde ha rivits för länge sedan låter lite vanskligt. Hur farligt är det egentligen?

– Bärighetsklassen på bron har klassats ner men det är ingen fara för att det ska hända något, den besiktigas två gånger per år och nu finns det ju begränsningar för tunga fordon och bara ett enkelriktat körfält, säger Kai Olsson.

Trafiken på Avabron kan flyta på som vanligt under ombyggnadstiden då den nya bron ska uppföras 20–30 meter uppströms. Däremot kommer Bäckbron att vara helt avstängd och det påverkar till exempel trafiken till och från Ludvigsbergsskolan i närheten.

Flera mindre broreparationer är också planerade under den närmaste tiden. Det gäller bland annat beläggningen på Gammelbrons gångbana samt två av Sätrabroarna över Bäckebrobäcken, som ska få helt nya brobanor i sommar.

– Det handlar om ett löpande arbete hela tiden, beroende på vad besiktningarna säger. Större reparationer brukar kunna genomföras först året efter kontrollen, om det inte handlar om akuta skador då vi stänger av vägen direkt, säger Kai Olsson.

Mer läsning

Annons