Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Min son kunde varit död”

/
  • Sent i onsdags kväll totalförstördes en lägenhet i Bomhus i en brand. Hela huset evakuerades – trodde man.Brand på Kastjö Strand i Bomhus.

En lägenhet i Bomhus totalförstördes i en brand sent i förrgår kväll.

Hela huset evakuerades – men på tredje våningen låg Fredde Pedersen och hans son kvar och sov.

– Tänk om jag hittat honom död i sängen på morgonen, säger Fredde Pedersen.

Annons

Kvart i tolv började det brinna i en lägenhet på Kastjö Strand i Bomhus. Lägenheten totalförstördes. Enligt räddningstjänsten var det en brödrost som var orsaken.

Huset evakuerades, men högst upp på den tredje våningen låg Fredde Pedersen och hans 15-årige son kvar och sov. Sonen har sitt sovrumsfönster mot baksidan av huset och sov med fönstret öppet, precis där röken steg upp.

När Fredde vaknade på morgonen undrade han vad som hade hänt och funderade över varför det luktade så mycket brandrök.

– Värsta scenariot skulle ha varit att sonen fått i sig för mycket rök och att jag hittat honom död i sängen, säger han.

Fredde Pedersen och hans son hade helt ovetande om branden fortsatt att sova, trots brandbilar och all uppståndelse på gården.

– Hela Kastsjö var säkert där, utom vi. Det är irriterande att de påstår att alla har evakuerats, när det inte var så. De påstår att de plingat på alla dörrar, men det har ingen annan i trappuppgången som jag pratat med hört. Min ytterdörr stod dessutom olåst, så för mig är det självklart att ingen gått runt om de inte ens känt på dörrhandtaget.

Räddningstjänsten vill i första hand att människor ska vara kvar i sina lägenheter när ett flerfamiljshus börjar brinna, så att de får koncentrera sig på branden. De evakuerar bara om det behövs. Till exempel när det finns risk att elden sprider sig eller ett trapphus fylls med rök.

– Det verkar konstigt om mina kollegor missat att evakuera någon. Jag har fått rapporter om att branden gick fort att släcka, så det är möjligt att folk bara valt att gå ut självmant och att det inte fanns någon anledning för oss att evakuera alla lägenheter, säger Stefan Pöllä, inre befäl vid Gästrike Räddningstjänst.

Den ena sidan av Fredde och sonens lägenhet är okej. Där kommer de att kunna bo medan röklukten saneras bort.

Den 78-årige man som tillsammans med sin hund bor i lägenheten som brann kunde oskadd ta sig ut på gården med hjälp av en granne. Han blev senare hämtad av sin dotter.

Mer läsning

Annons