Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre asfaltering och städning

/
  • Senast Gävle kommun valde att dra ner på gatuunderhållet ledde det till många protester och en het potthålsdebatt.

Det blir gatorna som tar stryk när Tekniska nämnden måste spara.

– Vi tror att det som gör minst ont är att minska lite på asfalteringen, säger nämndens ordförande Inger Schörling, MP.

Annons

För Tekniska nämnden gör kommunledningens sparkrav att tre miljoner kronor per år de kommande tre åren måste prutas bort. Nämnden vill inte dra ner på parkskötseln, och inte spara så att trygghet och säkerhet påverkas. I stället väljer nämnden att dra ner på gatuunderhållet. 2014 kommer man också att få dra ner på städningen i centrum.

När kommunen gjorde liknande neddragningar för några år sedan ledda det till många protester och en het potthålsdebatt. De senaste åren har man satsat extra på gatuunderhållet och asfalterat om många gator. Nu finns risken för att potthålsdebatten återuppstår.

– Vi vet att neddragningen innebär att man skjuter problemen framför sig och att det förmodligen blir dyrare att asfaltera ikapp i framtiden. Och förslaget rimmar illa med vårt mål ”välskött stad”. Men finns det inte pengar så finns det inte, säger Sven-Olov Hiller, M, ledamot i nämnden.

Om Gävle ska bli en ”valskött stad” måste Samhällsbyggnad Gävle få större budget på sikt, säger förvaltningschefen Elisabeth Jonsson.

– Ska Gävle vara en attraktiv stad måste vår stadsmiljö vara lika välskött som jämförbara städers. Därför ska vi börja jämföra hur mycket vi har till driften med de städer som vi tävlar med som Norrköping, Linköping, Sundsvall och Karlstad, säger Elisabet Jonsson.

– Idealet är att vår stad är så attraktiv att många flyttar hit. Då ökar skatteintäkterna och vi får råd att underhålla gator och parker utan att behöva ta pengarna från någon annan förvaltning, säger hon.

Mer läsning

Annons