Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre fylleri trots öl i mängder

GÄVLEDet var inte samma grova fylleri vid årets Cityfest som de senaste åren. Glädjande och ett trendbrott där gävleborna och tillresta visade att man kan dricka med måtta, tycker Lennart Sjögren, kd, som var en av alla nattvandrare.

Annons
- Jag vill gärna tro att den offentliga debatten om vikten av ordning och reda haft effekt, säger han.

Det var otroligt mycket folk i rörelse den sista kvällen. Bara på Stortorget uppskattade polisen att över 8 000 samlats till E-Type konserten. Dessutom var det fullt på alla gator kring Stortorget så sammanlagt långt över 10 000 firade in söndagen. Allt gick lugnt tillväga, visst var många brusade, men bara ett fåtal riktigt så gravt berusade att de krävde ett omhändertagande. Polisen gav också lovord till årets festdeltagare för ett bättre uppträdande än på länge och även till alla de frivilliga, varav flera politiker, som ställde upp.

- Det kändes som om folk låtit förnuftet tala, betonar Lennart Sjögren.

Tillsammans med många andra vill han gärna se en begränsning av antalet öltält. Det skulle ge mindre fokus på alkoholen och dessutom skapa utrymme för ett vidgat kulturutbud. Han hoppas att årets fest ska bli en avstamp för en lugnare fest framöve.r.
Även om det är festarrangörerna som avgör framtiden så vill han att den politiska ledningen ska ta initiativ och kanske komma tillbaka till ursprunget.

- Cityfesten började som en kulturfest och det vore bra om vi kunde komma tillbaka dit, säger han.

Han tycker också att politikerna inför kommande års budget bör ta en diskussion om vilka medel som kan bli aktuella för att återskapa festen som en kulturfest som sätter Gävle på kartan.

- Jag skulle vilja att kommunen blev en aktiv samtalspartner, aktivare än de senaste åren, och att vi måste vara ute i god tid, säger han.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons