Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre skräp med ny lag?

/
  • Skräp, skräp, skräp. Den nya lag so införs inom kort ger polisen möjlighet att bötfälla syndare direkt på plats. Resultatet kan bli fler böter och renare städer.

En colaburk i rännstenen, några fimpar på gräsplätten och en trasig pappkartong vid bäckkanten. Nedskräpningen kostar miljontals kronor varje år bara i Gävle. Nu ska en ny lag klämma åt skräpet.

Annons

Tycker du att det blivit skräpigare på gator och parker den senaste tiden? I så fall är du inte ensam, för enligt organisationen Håll Sverige Rent har vi långsamt gått mot mera av en nedskräpningskultur i Sverige. Inte minst är det fimpar och snus som ligger och skräpar både här och var. Det märks också i Gävle, där fimparna vid den senaste skräpmätningen i höstas stod för hela 60 procent av det upplockade skräpet.

Men nu ska det bli andra bullar. I alla fall är det förhoppningen när en ny lag träder i kraft 1 juli, som ska göra att de där lämnade pappkartongerna inte längre klassas som ett miljöbrott som dras i långbänk utan istället som ett vanligt ordningsbrott, på samma nivå som fortkörning och förargelseväckande beteende. Det vill säga: polisen ska kunna bötfälla nedskräparen direkt på plats.

– Det här är positivt och ett steg i rätt riktning. Samtidigt ska man ha klart för sig att det fortfarande kan vara lika svårt att styrka brott, polisen måste vara på plats och kunna ta folk på bar gärning. Lite kanske man överdriver betydelsen av en sådan här lagändring, säger Christina Ronquist på Gävleborgspolisens miljöenhet.

Kommer den i så fall bli en helt tandlös lag?

– Vid festivaler och större tillställningar utmohus tror jag den kommer kunna göra nytta, då har polisen på plats möjlighet att agera direkt om man ser att någon kastar skräp. Det kanske gör att folk börjar tänka efter mer.

Men trots att det bara är lite drygt en månad kvar till de nya bestämmelserna är det oklart om polisen kan börja agera annorlunda. Fortfarande väntar de på direktiven för hur bötesbeloppen ska se ut.

– Jag har varit i kontakt med åklagare och fått svaret att riksåklagaren först ska ta fram föreskrifter om storleken på penningboten. Först när de trätt i kraft kan polisen börja utdela böter. Om man hinner färdigt i tid till 1 juli vet jag inte, men det vore ju väldigt bra om det blir klart till sommarsäsongen.

Enligt en sammanställning som DN gjort har antalet personer som fällts för nedskräpning de senaste åren legat strax under 70 per år. Hur många det är i Gävleborg finns det ingen färdig statistik på, enligt Christina Ronquist.

– Vi brukar få in mellan 60-80 anmälningar om nedskräpning varje år men hur många av dem som gått vidare till rättegång och fällande dom kan jag inte svara på, säger hon.

Mer läsning

Annons