Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern försvarade försäkringsreformen

/
  • Per-Erik Lindberg förklarade för barn- och äldreminister Maria Larsson hur olika parter samarbetar för att hjälpa ekonomiskt utsatta personer i Gävle. – Idéerna, kontakterna och kunskaperna har vi. Men vi behöver mer resurser, säger Per-Erik Lindberg.
  • Tuffaste frågorna ställde Arne Andersson från Familjeslanten.– När blir Barnkonventionen lag? Då skulle man ta hänsyn till innehållet på ett helt annat sätt.Svaret från Maria Larsson blev att KD vill göra konventionen till en lag men att inte alla regeringspartier har samma åsikt.

Varje vecka träffar diakonirådets Per-Erik Lindberg desperata Gävlebor som inte får ekonomin att gå ihop.

I går fick han chans att diskutera barnfattigdom och försörjningsstöd med barn- och äldreminister Maria Larsson, KD.

Annons

– I längden håller inte detta, säger han.

Ekonomiskt kunskapscenter i Gävle, EKC, är ett nätverk som arbetar för att motverka fattigdom och social utestängning. Där ingår bland andra diakonirådet, socialtjänsten, kronofogdemyndigheten, Gavlegårdarna och den ideella föreningen Familjeslanten.

I går hade EKC bjudit in Kristdemokraten Maria Larsson till Gävle för att berätta mer om sitt sätt att arbeta och belysa vilka ekonomiska problem som många Gävlebor brottas med.

– I går klockan nio kom en mamma som inte hade råd att köpa mat till sina barn och nu på morgonen ringde en kvinna som var förtvivlad över en räkning hon inte kunde betala, säger Per-Erik Lindberg.

Enligt honom är det oftast ensamstående mammor som vänder sig till diakonirådet och EKC. Men en grupp hjälpsökande har ökat markant den senaste tiden, nämligen de utförsäkrade.

– Det handlar om cirka 15 utförsäkrade personer i veckan som kommer till oss för att pengarna inte räcker, säger Per-Erik Lindberg.

Samma bild ger Inger Sundblom, chef för enheten för försörjningsstöd på Socialtjänst Gävle.

– På ett år har vi på försörjningsstöd fått in 100 utförsäkrade och 100 personer som är inne i fas tre. Det är stora kostnader som vältrats över på kommunerna, säger hon.

Maria Larsson försvarade sjukförsäkringsreformen och påpekade att många blivit hjälpta av den. Hon tycker heller inte att det är okej av kommunerna att ropa på mer statliga pengar när fler invånare behöver försörjningsstöd.

Samtidigt erkände hon att vissa saker i sjukförsäkringen måste förbättras.

– Det blir inte alltid rätt från början. Det kommer att komma justeringsförslag på ett antal punkter, tanken är inte att människor ska drabbas på ett otillbörligt sätt, säger hon.

Arne Andersson, budget- och skuldrådgivare hos Familjeslanten, tog chansen att framföra sin åsikt. Nämligen att regeringen ska höja ersättningsnivåerna.

– Mitt önskemål är att ni ska höja sjukersättningen, a-kassan och socialbidragsnormen. Var har man barnperspektivet i socialbidragsnormen?, undrade han.

År 1996 var socialbidragsnormen 3 451 kronor. I dag, 15 år senare, är den 3 670 kronor.

Maria Larssons enda svar var att det finns skäl att titta över normen, men när och hur kunde hon inte svara på.

Hon valde att inte kommentera nivåerna på a-kassan och sjukersättningen.

– De önskemålen finns från många håll och får diskuteras i samband med varje budgetförhandling. Men det ska löna sig att arbeta.

Mer läsning

Annons