Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnet av Birger Forsberg lever

/
  • Hedesundavävarnas konstnärlige ledare Regina Mucwicki Mabrouk höll i gårdagens rundvandring i Skaparbyn.
  • En väv av Birger Forsberg.
  • Carin Forsberg tog sista chansen att fotografera utställningen i Skaparbyn.
  • Hedesundavävarnas konstnärlige ledare Regina Mucwicki Mabrouk och stiftelsens ordförande Jan Fjellander hade mycket att berätta om Birger Forsbergs gärning.
  • Skaparbyn i Hedesunda stod klar år 2001. Byggnaderna kostar en hel del att äga och på senare år har stiftelsen haft ekonomiska problem som lett till konflikter.
  • Birger Forsberg dog i juni i år.
  • ”Mot framtiden” heter etsningen med ett typiskt Birger Forsberg-motiv.
  • En av de målningar som Birger Forsberg ”fyllde i” inför utställningen i Skaparbyn. Och en hästpall.

I går visades ”Uppåt väggarna” i Skaparbyn för sista gången. Nu väntar eventuellt en turné för de 29 verken av Birger Forsberg.

– Tre ställen i Hälsingland är intresserade av utställningen, säger Regina Mucwicki Mabrouk, konstnärlig ledare för Hedesunda­vävarna.

Annons

Hon är själv uppvuxen i Hedesunda och var bara fem år när hon kom i kontakt med Birger Forsbergs barnverksamhet.

– Vi hade egen nyckel till klubbrummet och kunde komma och gå som vi ville. Om man inte ville väva kunde man bara gå dit och ha kul, fika eller läsa, säger hon.

Under rundvandringen i Skaparbyn delade hon med sig av många anekdoter. Jan Fjellander, ordföranden för Stiftelsen Hedesundavävarna, bidrog också med några.

– Jag minns en gång när han kastade sig ner på golvet för att illustrera en story om ett barn, då var han i 85-årsåldern. Man blir glad och inspirerad när man tänker på hans lekfullhet.

När utställningen ”Uppåt väggarna” hade premiär i april var Birger Forsberg själv med via Skype från sjukbädden. I juni gick han bort och i går samlades omkring 20 personer i Skaparbyn för att minnas hans gärning.

Minnet lever kvar på många sätt – de 29 verken ska eventuellt ställas ut i Hälsingland framöver och Skaparbyn i Hedesunda med de speciella byggnaderna ritade av Ralph Erskine är fortfarande i stiftelsens ägo.

– Det kostar mycket att förvalta dem och Hedesundavävarna har länge haft ekonomiska svårigheter. För fem år sedan hade styrelsen gett upp och var beredd att sälja fastigheten, men vi tyckte att det var synd att förstöra en del av hans livsverk, säger Jan Fjellander, ordförande i stiftelsen.

De ekonomiska problemen är långtifrån lösta, men tack vare att tio personer i arbetsmarknadsåtgärden fas-3 jobbar hos Hedesundavävarna får stiftelsen in statliga pengar.

– Nu kan vi i varje fall göra amorteringar och betala ränta på lånen. Vi har ännu inte fast mark under fötterna, men som ordförande misströstar jag inte lika ofta som förut, säger Jan Fjellander.

Mer läsning

Annons