Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandeln har inte gjort honom rädd

/
  • Hasse Dahllöf blev misshandlad av en 17-åring den 10 juni i fjol i samband med att han körde ungdomar från Sandviken till Furuvik för skolavslutningsfirandet ”Stolt och nykter”.

De fysiska skadorna är läkta sedan lång tid tillbaka. De psykiska är läkta sedan ännu längre tid tillbaka.

Bussföraren Hasse Dahllöf, 70, har lämnat misshandeln bakom sig – och han tittar inte i backspegeln.

Annons

Brynäsprofilen Hasse Dahllöf kan bocka av 47 år som polisman.

Men det var först efter pensionen, i jobbet som bussförare, som han utsattes för sitt livs första misshandel.

Den inträffade den 10 juni förra året då Hasse Dahllöf körde ungdomar från Sandviken till Furuvik för skolavslutningsfirandet ”Stolt och nykter”.

Bussförarna befann sig i Gävle, i avvaktan på att köra hem ungdomarna till Sandviken, när en gravt berusad då 17-årig pojke gav Hasse Dahllöf två högerslag i ansiktet och försökte ge honom en fotbollsspark i huvudet när han föll till marken.

I dag är det på nytt dags för ”Stolt och nykter”, men Hasse Dahllöf kommer inte att sitta bakom ratten på någon av de bussar som kör ungdomarna fram och tillbaka till Furuvik.

– Nej, jag har fått frågan men tyvärr ska jag till Eckerö tidigt på morgonen på torsdag. Annars hade jag tackat ja direkt.

Du hade inte känt någon tveksamhet inför att jobba just i dag?

– Nej. Jag har haft så mycket med ungdomar att göra, och råkar man ut för något vid ett enda tillfälle kan man inte lasta alla ungdomar för det som hänt. Det är en försvinnande liten del av dem som gör sådana här saker.

Bilderna på Hasse Dahllöfs ansikte efter misshandeln var otäcka.

Vänstra ögat var igenmurat och ögonbrynet spräckt.

– Skadorna är läkta och synen återställd. Det är värre med de gamla hockeyskadorna, men det är sånt man får dras med när man levt ett liv.

Hur har misshandeln påverkat dig i din yrkesroll som bussförare?

– Inte alls. Jag har jobbat som polis i 47 år och varit med om mycket: mord, dråp, obduktioner – man lär sig att slå det ifrån sig. Vissa händelser har bitit sig fast, men jag tänker inte på dem särskilt ofta.

Om du hamnar i en likadan situation, skulle du fortfarande välja att lämna bussen och gå fram till en berusad och aggressiv person?

– Ja, absolut. Jag var ju tvungen att få bort honom. Jag var livrädd att han skulle hamna under däcken.

Den sista augusti förra året dömde Gävle tingsrätt pojken till 80 timmars ungdomstjänst för den omskrivna misshandeln.

– För mig är det passerat nu. Jag hoppas att han rättar till sig och att det kommer att gå bra för honom, säger Hasse Dahllöf, bussföraren som inte dröjer med blicken i backspegeln.

Mer läsning

Annons