Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandlade lastbilschaufför

/
  • Vänster: Golfrestaurangen som 22-åringen åtalas för att ha gjort inbrott i. Uppe höger: Mannens sårskada. Nere höger: I den här lastbilshytten tvingade trion in mannen och fortsatte misshandeln.
  • Golfrestaurangen.

Det var midnatt. Lastbilsföraren, i 60-årsåldern, skulle tanka och sedan köra hem. Då dök tre unga män upp, slog honom blodig med ficklampa och tvingade in honom i hans egen lastbil som de försökte stjäla.

Då kom polisen.

Annons

Det var natten till den 15 november som mannen parkerade sin lastbil vid Statoil Gävle Bro för att tanka.
Han stoppade bensinmackskortet i pumpen och skulle precis knappa in koden.
Då såg han hur två unga män, som identifierats av lastbilsföraren som en 20-åring och en 23-åring, klev ur en risig bil och började gå mot honom.
"Ta det jävligt lugnt", ska männen ha sagt innan de tog tag i varsin av lastbilsförarens armar och brottade ned honom till knästående.
I förhör har lastbilsföraren berättat att bilen som männen suttit i sedan körde fram. Ut klev en annan man, en 22-årig bror till 20-åringen. Han böjde ner lastbilsförarens huvud och utdelade flera kraftfulla slag, med vad som senare visade sig vara en ficklampa, mot dennes panna och hjässa.
Lastbilsföraren kände hur blod rann över ansiktet.
Männen sa till honom att tanka deras bil med sitt kort, och han hörde hur de pratade om att "lägga honom i bakluckan".
22-åringen slog på nytt till lastbilsföraren upprepade gånger i huvudet med ficklampan.
Lastbilsföraren berättade att kortet bara funkade för diesel, men att han hade ett annat bensinmackskort i lastbilshytten.
Men när trion tvingat in mannen i lastbilen bestämde de sig för att stjäla den. De fortsatte misshandla lastbilsföraren och tvingade ner honom på bädden i sovutrymmet.
"Vi dumpar honom sedan", säger lastbilsföraren att han hörde någon av dem säga, vilket han tolkade som att de skulle ta livet av honom.
Men medan lastbilsförarens mardröm utspelade sig hade en anställd vid bensinmacken, som blivit vittne till misshandeln från sin bil en bit bort, tryckt på överfallslarmet.
Och lastbilen hann knappt börja rulla mot E4 innan polisbilarna dök upp. Lastbilsföraren såg sin chans och lyckades i smyg dra åt bromsen till släpet.
När lastbilen inte kunde köras hoppade männen ur. Alla tre, 22-åringen hans 20-årige bror och en 23-årig man kunde gripas.
Den enda som gjort medgivanden i förhören är 22-åringen. Han har erkänt att han misshandlade lastbilsföraren med ficklampa och att han försökte stjäla lastbilen – men har inte velat säga något om sin medåtalade bror och 23-åringen.
Åtalspunkterna gäller olaga tvång, olaga frihetsberövande, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, rån alternativt misshandel och grovt egenmäktigt förfarande.

Mer läsning

Annons