Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt för bankbedrägeri lever under hot

Gävlekvinnan är en av tre personer som misstänks för bedrägeri i mångmiljonklassen mot Handelsbanken.

I förra veckan hotades hennes make. I helgen brann deras husvagn.

– Jag vill inte tala om det här, säger maken.

Annons

GD har tidigare skrivit om husvagnen som brann under natten till söndagen. Det gifta par som äger husvagnen, en man i 35-årsåldern och en 40-årig kvinna, bor i trakterna mellan Gävle och Furuvik.

Snabbt framkom det att paret levde under hotbild. Två män hade dykt upp vid deras hem i onsdags förra veckan, och en av männen ska ha uttalat hot mot maken för en annan persons räkning.

När gärningsmannen upptäckte att maken inte var ensam hemma ska han ha lovat att ”återkomma”.

Men den 40-åriga kvinnan kände igen gärningsmannen och kunde namnge honom. Uppgifter som gjorde att polisen kunde identifiera honom som en efterlyst 29-åring boende i Norduppland.

Utgångspunkten verkade vara att maken varit måltavlan. Men frågan är om inte kvinnan, som de facto kände igen gärningsmannen, är den som egentligen har hotbilden mot sig.

GD kan berätta att kvinnan är en av tre misstänkta i ett miljonbedrägeri mot Handelsbanken.

I sin egenskap av företagare anklagas hon för att tillsammans med en annan företagare, en 46-åring skriven i Stockholmstrakten, och en 44-årig chef på Handelsbanken i Värmdö, ha skinnat banken på drygt nio miljoner kronor genom att fejka låneutbetalningar till Gävlebor.

Lånemiljonerna ska i stället ha strömmat in i 46-åringens företag och bland annat ha använts till att betala av en skuld som tillhör kvinnan.

Bankchefen var på väg att hoppa på ett flyg till Norge när han greps på Arlanda den 8 september. Han avskedades med omedelbar verkan.

Dagen därpå anhölls Gävlekvinnan på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri, alternativt medhjälp till samma brott. Hon och de andra satt sedan häktade i cirka en månads tid, tills det bedömdes att de inte längre kunde sabotera utredningen.

Förundersökningen leds av åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption. Åtal kommer dröja till nästa år.

Förundersökningen om hoten mot kvinnans make och uppeldandet av deras husvagn leds av Anders Sjödin, biträdande chef för familjevåldsroteln.

GD berättar för honom om brottsmisstankarna mot kvinnan.

– Det kände jag inte till. Det kanske blir något vi får titta på längre fram.

Under tisdagen undersökte Gävlepolisens kriminaltekniker de kolnade husvagnsresterna.

– Troligtvis är branden anlagd. Brandhärdshunden markerade vid brandplatsen och det har skickats prover till Statens kriminaltekniska laboratorium, säger Anders Sjödin.

GD var under tisdagen i kontakt med kvinnans make.

Han ville inte kommentera hotet och branden, eller om det kan finnas ett eventuellt samband mellan dessa och de brottsmisstankar som riktas mot hans fru.

– Jag vill inte tala om det.

Mer läsning

Annons