Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Misstänkt förskingring måste inte anmälas"

/
  • Enligt kammaråklagaren Micael Dahlberg finns det inget i lag som säger att den som drabbas av brott måste anmäla det.

Micael Dahlberg jobbar som kammaråklagare och sitter i kommunfullmäktige för Moderaterna. Så här säger han om att MUF valde att inte polisanmäla den misstänkta förskingringen:

– Det finns inget i lag som säger att den som drabbas av brott måste anmäla det.

Annons

Micael Dahlberg har som kammaråklagare i Gävle hand om tunga brottmål – bland annat låg han bakom åtalet mot de två unga männen som dömdes för Julianabranden i december 2010.

Men han är även adjungerad i Gävleföreningens styrelse för Moderaterna och är partiets gruppordförande i fullmäktige.

– Det var i egenskap av ordförande som jag fick veta att två personer valt att stiga av från sina förtroendeuppdrag. Men det är ungdomsförbundet som hanterat det där och Gävleföreningen har inte haft med det att göra, säger Micael Dahlberg.

Hur ser du, som åklagare, på att MUF valde att inte göra en polisanmälan mot de här personerna?

– Det finns inget i lag som säger att den som drabbas av brott måste anmäla det. Dessutom så är den normala gången att revisorerna lämnar in en revisionsberättelse och därefter ska årsmötet fatta beslut om styrelsens ansvarsfrihet, och det är då som man beslutar om eventuella rättsliga åtgärder. Och årsmöte för verksamhetsåret 2011, när det här inträffade, har ännu inte hållits.

Gör det någon skillnad att pengarna har betalats tillbaka?

– Nu talar jag som jurist: brottet är i princip fullbordat när man tagit pengarna, att man sedan betalar tillbaka förändrar inget i princip. Men förskingring är ett komplicerat brott, säger Micael Dahlberg och ger ett exempel:

– Om du samlar ihop 100 kronor från tio personer med det uttalade syftet att köpa en stol, och sedan handlar middagsmat för pengarna så är det inget brott om du köper stolen dagen efter för andra pengar.

Mer läsning

Annons