Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt pedofil anmäldes inte

GÄVLESocialtjänsten i Gävle väntade i över ett år med att polisanmäla en misstänkt pedofil. Detta trots att två föräldrar och en psykoterapeut vänt sig till myndigheten med misstankar om att barn for illa.

Annons
- Uppgifterna som lämnades var alldeles för vaga, säger Per Östlund, sakkunnig i socialrättsliga frågor på Socialtjänst Gävle.
I dag är den då misstänkte mannen dömd i hovrätten till sju års fängelse för grov våldtäkt och sexuellt utnyttjande av underårig.
Offren är två av den 68-årige mannens barnbarn, sex och 15 år gamla.
Åklagarkammaren i Gävle har inlett en förundersökning om misstänkt tjänstefel. Man anser att det finns anledning att anta att socialtjänsten har brustit vad gäller åtgärder till skydd för barnen.
Ett yttrande från länsstyrelsen, socialtjänstens tillsynsmyndighet, har begärts in av åklagaren. Där beskrivs händelseförloppet så gott det går. Mycket av den skriftliga dokumentationen av ärendet har nämligen sorterats bort.

Oroliga föräldrar
Under hösten 2000 vände sig den äldre flickans föräldrar till socialtjänsten.
De var oroliga att farfadern gjort något sexuellt med deras dotter och sa även att de var oroliga över den sexåriga flickans situation.
I samma veva kom det även in en anmälan från en privatpraktiserande psykoterapeut om att den nu 15-åriga flickan kunde varit utsatt för sexuella övergrepp. Terapeuten hade haft farfadern som klient sedan flickornas föräldrar krävt att han skulle ta emot hjälp.
Socialtjänsten ansåg dock att barnens behov av skydd var tillgodosett genom föräldrarna. Den misstänkte farfadern hade påbörjat en behandling och socialtjänsten bedömde att det inte förelåg någon möjlighet till nya övergrepp.
Men i december 2001 berättade 15-åringen för BUP (barn- och ungdomspsykiatriska kliniken) att hennes farfar våldtagit henne.
Socialtjänsten fick in en ny anmälan och den här gången kontaktades polisen.
En förundersökning mot 68-åringen inleddes där det framgick att övergreppen pågått en längre tid.
I den ena flickans fall handlade det om över 300 fall av grovt sexuellt utnyttjande.
Länsstyrelsen väljer dock att inte rikta någon kritik mot socialtjänstens hantering av ärendet.
- Vi tycker inte att de har gjort något fel mot lagstiftningen, säger Lars Tunegård på länsstyrelsens sociala enhet.

Ingen skyldighet
Enligt socialtjänstlagen, SoL, har socialtjänsten möjlighet - men ingen skyldighet - att göra en polisanmälan vid misstänkta sexuella övergrepp mot barn.
Men i sin skrivelse tillägger länsstyrelsen att när det gäller sådana här fall bör en utredning regelmässigt inledas av rättsäkerhetsskäl.
Dessutom har den i dag bristfälliga dokumentationen kring ärendet gjort det svårt att bedöma hur ärendet har hanterats.
Per Östlund på socialtjänsten framhåller även han att inget lagbrott har skett.
- Sedan har länsstyrelsen självklart kommit med påpekanden som vi tar till oss, det vore jättekonstigt annars.
Bland annat är det oklart varför inte Isabella-gruppen, en expertgrupp med kunskap om barn och sexuella övergrepp, inte kopplades in för en bedömning.
- Vi får diskutera varför den gruppen inte utnyttjades, säger Per Östlund.
Han tillägger också att sedan årsskiftet måste alla ärenden gällande en eventuell polisanmälan skickas vidare till socialnämnden för beslut där.
Den regeln fanns inte hösten 2000 utan då fattades besluten ute på områdesgrupperna.
- Jag utgår från att områdesgruppen tyckte att skyddsbehovet av barnen var tillgodosett. Jag har inte fått fram att det har skett några övergrepp efter hösten 2000, säger han.
Men enligt åtalet mot 68-åringen skedde övergreppen mot den äldre flickan även efter den första anmälan till socialtjänsten.
Ett år senare, hösten 2001, ska farfadern ha försökt att våldta 15-åringen.
- Det vore hemskt. För då har varken vi eller andra tillgodosett det här skyddsbehovet, säger Per Östlund.

Mer läsning

Annons